Günün Manşetiİklim Krizi

İstanbul’da yağmur grevcileri etkileyemedi

0

20 Eylül Küresel İklim Grevi kapsamında, Türkiye’de yapılan eylemlerin en büyüğü olan İstanbul etkinlikleri yağmur altında başladı. Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) üyesi çocuklar ve binlerce iklim aktivisti, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasetçilerin katıldığı grevde, ilk kez yetişkinler de eylemci çocuklara destek verdi.

Kadıköy Meydanı’nda başlayan etkinlikte, Türkiye’de okul grevini başlatan, Gelecek için Cumalar Hareketi’nden Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören bir açıklama yaptı. Çocukların ortak bildirisi şöyle:

 “Arkadaşlar 3. küresel iklim grevimize hoş geldiniz!

Bugün büyükler de bizlere destek veriyor. Artık hem büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz.  Hepimize Hayırlı Uğurlu Olsun.

Türkiye’deki ilk iklim grevinde 15 Mart’ta da yetişkinler de vardı. Fakat izleyiciydiler.

Şimdi artık bu grevin bir parçasısınız.

Ona göre hareket etmelisiniz

Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz.

Artık birbirinizi suçlamamalısınız.

Artık bir araya gelmelisiniz.

Ve en önemlisi

Artık biz çocukları dinlemelisiniz.

Artık bize kulak vermeyi bırakın ve bizi artık dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var.

Artık bunun için çalışın.

Biz de artık bunun için okula gidelim.

Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz.

Bunu okula gitmemek için yapsaydık.

Pazartesi sendromu yaşamamak için pazartesi yapardık.

Hepiniz öğrenci olmuşsunuzdur.

Biliyorsunuzdur ki okula gitmek için en iyi gün cumadır fakat en kötüsü ise pazartesidir.

Anladınız mı?

O zaman anlamaya devam edin.

Gezegenimiz yanıyor.

Bir çok şehir sular altında kalıyor.

Buzullar yok oluyor.

Kuzey kutbundaki ormanlar alev alev.

İnsanlar evlerini terk ediyor.

Türlerin nesli tükeniyor.

Yakında bizim de neslimiz tükenecek.

Artık bunu anlayın.

Bu ilk iklim grevinizi unutmayın.

Artık hayatınızı değişti

Eğer bu gerçeği biliyorsanız hepimizin hayatı değişmiştir.

Ben de sizin gibi korkuyorum zehirli yağmurlardan.

Ama yağmurların neden zehirli olduğunu bilmek istiyorum.

Yağmurların zehirli olmaması için ne yapmam gerektiğini bilmek istiyorum.

Bunu tek başıma öğrenemem.

Bana yardım etmelisiniz.

Kimyasal kirliliği durdurmak konusunda bana yardım etmelisiniz.

İklim krizini durdurmam konusunda bana yardım etmelisiniz.

Bize yardım etmek için önce bizi desteklemelisiz.

Sonra bizimle aynı şeyi söylemelisiniz.

Bilimin arkasında birleşelim. Formül bu.

Çünkü iklim değişikliğinin bir kriz olduğunu bilim insanları söylüyor.

Yani doktorlar, profesörler biz de bunu haberlerde öğreniyoruz.

O yüzden bence ilk iş olarak bu gerçekleri öğrendiğimiz haberlerin değişmesini istemeliyiz.

Sonra bu konu hakkında bir şeyler yapmak isteyen kişilere kulak vermeliyiz.

Bence artık birlikte hareket etmenin vakti geldi.

O yüzden hepinize grevimize hoş geldiniz diyorum.”

Daha sonra alanda toplanan grup Yoğurtçu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Yoğun yağmur altında yapılan yürüyüşün ardından parkta toplananlara bu kez Türkiye çapında iklim grevini örgütleyen Sıfır Gelecek Hareketi’nden aktivistler seslendi. Açılış konuşmasını yapan Tuba Sağlam şöyle konuştu:

“Şu anda aramızda iklim aktivistleri, ekoloji ve kent örgütleri, dayanışmalar, mahalle örgütleri, hayvan hakları hareketleri, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, bağımsızlar ve endişeli yurttaşlar var… Kısacası her tür ve renkten kent, doğa ve yaşam savunucuları, yarını için endişeli bireyler, daha adil ve yaşanası bir dünya kurmak isteyenler, çocuklarına daha güzel bir dünya bırakmak isteyenler, insanların ve diğer tüm canlıların hak ettikleri özgür, eşit ve keyifli dünyayı kurmak isteyenler var…

Neden bir aradayız?

Bizleri birleştiren şey iklim krizi. İklim krizinin ötesinde topyekün bir ekolojik kriz. Artık giderek daha çoğumuzun işaretlerini gördüğü büyük ve benzersiz bir kriz bu. Artık anladığımız üzere giderek daha büyük bir hızla içerisine yuvarlanmakta olduğumuz bir kriz bu.

Yanıtını bulmamız gereken birçok soru var, ama en önemlilerinden biri şudur: Dünyada milyonlarca canlı türü yok oluşla karşı karşıya iken, sadece hayatta kalmanın, sadece insanların hayatta kalmasının değeri, anlamı nedir?

Çocuklarımızın ve dünyadaki tüm canlıların yaşanabilir bir gezegende birlikte barış içinde yaşama hakkını savunmak, bu krizi doğuran sistemin değişmesini sağlamaktan geçiyor. Bu nedenle şu anda tüm dünyada iklim hareketine önderlik eden öğrencilerin, Fridays for Future’ın “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!” çağrısına biz de ortak olduk.

Bu ekolojik krizin yol açacağı felaketleri tümüyle durdurmak artık söz konusu değil. Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz. Ama gerçeği olduğu şekilde gördükçe yapmamız gerekenleri biliyoruz, kalbimize bakınca bunları yapacak cesareti buluyoruz. Hatalardan ders alarak yeni bir dünyayı beraber inşa edebiliriz.”

Sıfır Gelecek Kampanyası adına konuşan iklim aktivistleri Elif Ünal ve İren Bıçakçı, üçüncü küresel iklim grevinde, yetişkinler olarak çocukların çağrısını duyduklarını ve artık harekete geçtiklerini ilan etti. Türkiye’nin pek çok ilinde ve ilçesinde kendileriyle birlikte hareket eden iklim aktivistlerini selamlayan Ünal ve Bıçakçı, 20 Eylül tarihinin verilen iklim mücadelesinin ne ilk ne de son halkası olacağını belirtti: “Biz, iklim aktivistleri olarak, karar alıcıları harekete geçirene kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bunu da daha çok bir araya gelerek; karar alıcılar üzerinde daha çok baskı oluşturarak sağlayacağız. Çünkü biliyoruz ki ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek.”

Aktivistler, parkta toplananlardan, birlikte çalışmayı ve iklim adaleti talebini topluca seslendirmeyi talep etti.  İstanbul’daki etkinlikler, akşam saatlerinde Yoğurtçu Parkı’nda verilecek konserlerle devam edecek.

Etkinlik sürüyor…

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.