İstanbul’da deprem: 5.8

İstanbul’da saat 13.59’da5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. En büyüğü 4.2 olan 28 artçı oldu, sekiz kişi hafif yaralandı. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Yalova’da okullar tatil edildi

İstanbul‘da merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi depremin büyüklüğünü 5.7 olarak duyurdu. Ardından bu rakam 5.8 olarak revize edildi. Saat 13.59’da meydana gelen depremin derinliği 6.99 kilometre olarak kaydedildi. İstanbul genelinde şiddetli bir şekilde hissedilen sarsıntı büyük paniğe neden oldu. Valilik, kentteki ilk ve orta dereceli bütün okulların tatil edildiğini açıkladı. Depremin hissedildiği Kocaeli, Bursa ve Yalova’da da okullar tatil.

Depremde can kaybı yaşanmadığı, ancak sekiz kişinin hafif yaralandığı bildirildi. Kentte hasar tespit çalışması başlatıldı. Öte yandan Avcılar’da bir binanın çöktüğüne yönelik ihbarlar geldiği belirtildi. Deprem sırasında korku ve panik içinde sokaklara çıkan halk, hala evlerine ve işyerlerine girmiş değil.

Kızılay: Riskli binalara girmeyin 

Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Yer kabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmeleri gerekiyor” denildi. Kınık, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, depremin Marmara’da beklenen deprem fayında yaşandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar, 4 ve üzeri sürebilir. Yer kabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmeleri gerekiyor.”

‘6.9 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay üzerinde’

Dokuz Eylül Üniversitesi’den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Avcılar, zemini çürük yerlerde AFAD yetkililerine bilgi verilmeli. Bağımsız bir deprem. Fayın başka bir noktası kırılmış olmalı. Şu anda kırılmakta olan parça 50 kilometre uzunluğunda. Bundan sonra artçı şoklar devam edecektir.  6.9 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay üzerinde deprem oldu. İstanbul’un güneyinde parça henüz kırılmış değil” diye konuştu.

‘Büyük depremin şiddetini azaltmaz’

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr Haluk Sucuoğlu, depremin bağımsız bir deprem olabileceğini söyledi. Sucuoğlu, “5.8 daha ciddi, 4.6’lık deprem gibi değil. Orta şiddetli bir deprem sınıfına girmiş oluyor. Öncü olup olmadığı bilinmiyor. Faydalı bir deprem olarak görülebilir. Ama bu İstanbul’da beklenen 7 büyüklüğündeki depremin şiddetini azaltmaz” diye konuştu.

‘Daha büyüğün geleceği beklentisi yok’

Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan ise şunları söyledi:  Daha önce ki açıklamalarımda iki deprem olacağını söylemiştim. Silivri ve Marmara Ereğlisi açıklarında. Bir deprem de Küçükçekmece önlerinde 5.00 – 6.00 arasında deprem olacağını açıklamıştım. Bu depremler olmadan önce yer gerginliğini belirtmek için 4- 5.5 arasında deprem üreteceğini ve korku salacağını da açıklamıştım. Bu depremlerden biri bugün oluştu. Jeofizik bilgisi açısından bu depremin oluş yeri derinliği bize gelecek depremin nerede, hangi derinlikte olacağı üzerine bir bilgi vermiştir. Bu küçük büyüklükte bir depremdir. Silivri, Kumburgaz ve Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, Çorlu dolaylarında sarsıntı büyük hissedilmiştir. Bunun nedeni deprem odağının sığlığıdır ve Trakya’da o bölgede yerin gevşek olmasından kaynaklıdır. Yıkıcı değildir.İstanbul’da yıkıcı olabilmesi için eşik değer 6.1 büyüklüğüdür. Büyük depremi 2045’den önce beklemiyorum. Ancak büyük deprem olana kadar küçük depremleri görmemiz beklenen bu olaydır. Bu depremin ardından daha büyük bir depremin geleceği beklentisi yoktur.

Marmara beşik gibi

Aynı bölgede önceki gün 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Marmara Denizi’nde de gün içinde de saat 12.00’de 2.9; 10.52’de 2.1, 10.32’de 3.6 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti.

Depremin ardından en büyüğü 4.2 olan toplam 28 artçı deprem yaşandığı bildirildi.

Avcılar’da caminin minaresi yıkıldı, üç binada hasar var

Şiddetli depremde Avcılar Merkez Camii’nin minaresi yıkıldı, Beyoğlu’nda bir bina mühürlendi, Şirinevler, Sultangazi ve Eyüp’teki üç binada hasar meydana geldi.Çok katlı binaların beşik gibi sallandığı depreme depreme yolda yakalananlar oldu. Deprem anında işyerlerinde olanlar büyük korku ve panik yaşayarak, kendilerini dışarıya attı.  Bazı dükkanlar kepenk kapattı.

İmamoğlu: AKOM teyakkuzda

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu deprem sonrası yaptığı açıklamada, “Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 12 km derinlikte 5.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Tüm bölgeye geçmiş olsun, AKOM teyakkuz halinde, can ve mal kaybına dair herhangi bir bilgi ulaşmış değil” dedi.

AFAD: 4,5 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir 

AFAD Daire Başkanı, “Kuzey Anadolu fayında meydana geldi. Silivri kıyılarında şiddetli hissedildi. 4,5 veya 4,6 şiddetinde artçı yaşanabilir. Hasarlı binaya girmeyin” uyarısında bulundu.

İstanbul Valiliği’nden açıklama

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada da, İçişleri Bakanlığı (AFAD) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre; Marmara Denizi (Silivri açıklarında) bugün saat 13.59’da 5.8 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Meydana gelen deprem sonrasında saat 14.20 itibariyle ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır. Bütün birimlerimiz depremin ilimizdeki etkilerini yakından takip etmektedir.” denildi.

Bursa, Kocaeli ve Sakarya’da da hissedildi

Merkez üssü Marmara Denizi, Silivri olan 5,8 büyüklüğündeki deprem, Bursa, Kocaeli ve Sakarya’da da hissedildi. Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Gebze ilçesinde bulunduğunu belirterek, ilk bilgilere göre depremin hissedildiği kentte olumsuz bir durum olmadığını söyledi. Vali Aksoy, “Tekli eğitim yapanların zaten çıkma zamanı. Öğrencileri bir süre tedbir amaçlı bahçelerde tutacağız.” dedi.

Sakarya İl AFAD Müdürlüğü yetkilileri de şu ana kadar kentte olumsuz bir durum olmadığını bildirdi.

Ayrıntılar geliyor…

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İzmir’deki yangın sürüyor: ‘Çok geniş bir alanda devam ediyor’

İzmir'deki yangın devam ederken, yurttaşların yangına geç müdahalede bulunulduğu yönündeki eleştirileri de sürüyor. NASA'nın 'FIRMS' uydu haritasına göre, Karşıyaka'daki yangın an itibariyle yaklaşık 40 km2'lik (4000 hektar) bir alanda etkili olmuş durumda.

İzmir’de yangın sürüyor: Alevler Bayraklı ve Çiğli’ye kadar ilerledi

İzmir'de dün akşam saatlerinde başlayan yangına müdahaleler sürerken, şiddetli rüzgarın etkisiyle yangın Karşıyaka'nın ardından Bayraklı ve Çiğli'ye kadar ulaştı. Bazı evler küle döndü. Doğançay ve Sancaklı mahallelerinin ardından Onur mahallesi için de tahliye kararı verildi. Karşıyaka'daki bir barınakta bulunan hayvanlar ise alandan uzaklaştırılmaya çalışılıyor.

Türkiye son 53 yılın en sıcak Temmuz’unu yaşadı

Bakan Murat Kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerini paylaşarak Temmuz 2024'ün Türkiye'nin son 53 yılda yaşadığı en sıcak temmuz ayı olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Antrog’dan Antroposen yaz kampı: 3-5 Eylül’de Karaburun’da!

Dünyanın içinde bulunduğu ekolojik krizi sosyal, politik, kültürel ve tarihsel boyutlarıyla analiz etmek üzere çalışmalar yürüten Antrog'un Antroposen temalı eğitimleri içeren yaz kampı 3-5 Eylül'de sizleri bekliyor.

Yanlış uygulamalarla kurutulup tarım alanına dönüştürülen Marmara Gölü’nden sevindirici haber!

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım...

EN ÇOK OKUNANLAR