Hafta SonuManşet

İstanbul’da bugünlerde: Seçikyan… Tütüncü… Gruda…

0

Bu hafta tiyatro ile müziği biraz harmanlayıp “kısa kısa” tadında kombin yapayım dedim…

Saro Seçikyan

6

Fenerbahçe taraftarları Saro’yu, “100. Yıl” albümünde Funda Arar’ın seslendirdiği “Sen Fenerbahçe!” isimli şarkının bestecisi olarak zihin haritalarında ilişkilendirebilirler. Diğerleri için, “O Gece” isimli 2008 çıkışlı bir albümü olduğunu hatırlatabiliriz. Ben ise, bu sıra dışı yetenekli müzisyeni, bir o kadar sıra dışı uyum yakaladığı orkestrasıyla birlikte, “eller havaya” bir eğlenceye gideceğime oldukça hazırlanmış olduğum bir gece tanıdım. Eller havaya mıydı? Evet! Ama müzikalite ters orantılı şekilde yerlerde miydi? Asla! Kat’a! Bilakis! (Demek ki oluyormuş!!!)

Osmanlı’dan miras aldığımız musiki birikimimizin nitelikli bir payında hak sahibi olan Anadolu Ermeni halkı, özellikle çoksesli müzikte Cumhuriyet kültürüne önemli bir hazineyi armağan etmiştir. Saro ve ekip arkadaşları işte bu kıymetli cevherden sonuna kadar beslenirken “rok” müziğin hırçınlığı baharlanmayı da ihmal etmiyorlar. Dört kişilik gruplarında sürekli üç ses polifoni hâkim. Trilyon adet nefes kesici senkopun eşlik ettiği enstrümantal hakimiyetin yanı sıra, bu ahenkli vokal icrası, geleneksel Türk Musikisi eserlerinde bile hiç sırıtmaksızın en ruh okşayıcı halleriyle kendini gösteriyor. Kompozisyon bilgisiyle gelen yaratıcılık o kadar üst düzeyde ki, 120 “hit” şarkıyı önünde şapka çıkarılacak bir müzikal dehayla birbirine ekleyerek, seyirciye “gereken damarda ve gereken anda” sunuyorlar. Çok ama çok iyi! Bu güzellikten mutlaka siz de nasibinizi almalısınız… İnternet araştırmalarımda konser programı hakkında detay bilgiye ulaşamadım o nedenle, reklam olmasını istemem ama ben Sed Otel Teras performansını izledim, demiş olayım…

RESİM: http://i.ytimg.com/vi/L-2rEAFt2nk/0.jpg

LİNK: https://eksisozluk.com/saro-secikyan–1033753

 

Ayşe Tütüncü – Meriç Demirkol

7...

Fotoğraf yedibin.com’dan alınmıştır

 

Türkiye caz âlemlerine az çok kulağı çalınan herkes Ayşe Tütüncü ismi ile temas kurmuştur. Buna karşın kendisini piyano başında canlı dinleme şansına, ilk kez geçenlerde fırsatı bulabildim. Konservatuarı obua bölümünden bitirmiş olmasına karşın Meriç Demirkol da, ortadoğu gamlarından batı klasik normlarına geniş yelpazede yorumuyla kendisine, “alto saksafonda” eşlik ediyordu. Tütüncü’nün bir çoğuna malum namının yanı sıra, Demirkol’un İstanbul TRT Caz Orkestrası üyesi olduğu, yurtdışı sahne ve eğitim deneyimi olduğu, Roxy Müzik Yarışması’nda birincilik ve Jüri Özel Ödülü dereceleri olduğunu kenara koyalım.

Bu ikiliye kimi zaman Ekin Bilgin de eşlik ediyor ve trio formatına geçiyorlar. Adahan İstanbul Otel çatısındaki tek set 90 dakikalık performanslarında, Tütüncü ve Demirkol, “duo” halleriyle sahnede idiler. Akustik caz çalan bir piyanistin performansı biraz da mekânın kendisine sunduğu piyano ile sınırlıdır haliyle. Amma ve lakin, Ayşe Hanım ve Meriç Bey’in doğu ile batı arasında adeta bileşikçesine geçişen ezgi ve armoni sunumları, sakin bir hafta içi akşamına zenginlik katmak için çok seçkin bir alternatif sunuyor. Denemenizi öneririm…

Linkler:

Ayşe Tütüncü: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%C5%9Fe_T%C3%BCt%C3%BCnc%C3%BC

Meriç Demirkol: https://eksisozluk.com/meric-demirkol–710786

 

 Ayşen Gruda

4

Gruda alkışı, 68 yaşına karşın koruduğu fiziği, sahne enerjisi ve siyaseten muhalif duruşuyla hak ediyor. Öte yandan, “Her Derde Deva Tiyatro” işi bir yapım olarak biraz daha zenginleştirilmeyi hak ediyor. Metin, ne yazık ki biraz zayıf kalmış. Tek kişilik olarak tanıtımı yapılan gösteri aslında tek kişilik de değil. Hatta, bilakis, interaktif tiyatro unsurlarından besleniyor. Gruda’nın 20nci yüzyıl Türk sinemasına damga vurmuş potansiyelinden, yapım ekibinin daha verimli düzeyde yararlanabilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ayşen Gruda (Biyografi): http://kimkimdir.tv/aysen-gruda-kimdir

Ayşen Gruda (Filmografi): http://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%C5%9Fen_Gruda

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.