İklim KriziManşetSağlık

İstanbul’da aşırı sıcak ve nem uyarısı: Hissedilen sıcaklık 44 C’ye kadar çıkacak, önlem alın!

0

İstanbul Aydın Üniversitesi’nden meteoroloji uzmanı Dr. öğretim üyesi Güven Özdemir, betonlaşma ve nüfusun fazla olduğu yerlerde sıcaklığın nemle birlikte 5-10 derece fazla hissedildiğini belirterek, İstanbul’da hissedilen sıcaklığın 44 dereceye kadar çıkacağını söyledi.

Türkiye ve dünyanın pek çok kentinde olduğu gibi İstanbul’da da ağustos ayı sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu dile getiren meteoroloji uzmanı Özdemir, “Kentte bugünlerde nem oranı aşırı yüksek. Nemle hissedilen sıcaklık artıyor ve 32 derecelik sıcaklıkta hissedilen sıcaklık 44 dereceye kadar çıkıyor” dedi.

Özdemir, nemin bölgenin tamamında etkili olduğuna dikkati çekerek, başta İstanbul olmak üzere bölgede hissedilen nemin çarşamba ve perşembe günleri çok fazla olacağını dile getirdi.

İklim krizinden etkilenen beş kişi anlattı: Bu sıcaklıklar normal değil

‘Pazara kadar nem oranı yüksek’

Önümüzdeki günlerde beklenen yağışın durmasıyla nemin tekrar artacağını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

“İstanbul’da güneşin batımıyla birlikte hava sıcaklığının sabahın ilk saatlerine kadar azalması bağıl nemi yüzde 96’lara kadar çıkaracak. Gündüz hava sıcaklığının artmasıyla bağıl nem yüzde 63’lere kadar düşecek. Marmara Bölgesi ve İstanbul’da pazar gününe kadar nem oranı yüksek olacak ve yeni haftayla birlikte etkisini az da olsa kaybetmeye başlayacak. Nemin yüksek olması hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissettirecektir. İnsanlar uyumakta ve rahat hareket etmekte bile zorluk çekecektir.”

Betonlaşmanın yarattığı ısı adaları

Betonlaşma, yüksek binaların camla kaplanması, yoğun nüfus ve fosil yakıt kullanımının hava sıcaklığının artmasında etkisi olduğunu anlatan Özdemir, betonlaşmayla yüksek binaların rüzgarı kestiğini ve egzoz gazlarının hızlı şekilde havaya yükselmesiyle ısı adaları oluştuğunu söyledi.

Klimanız yoksa sıcak dalgasında uyuyabilmek için 40 ipucu

Özdemir, bu durumun hava sıcaklığı ve nem oranını anormal derecede değiştirmesiyle insan sağlığının olumsuz yönde etkileneceğini belirtti:

“İstanbul, bu durumdan en çok etkilenen şehir. Maalesef nemi alabilecek, tutabilecek yeşil alanlarımız, açık alanlarımız nüfus yoğunluğuna göre yok denecek kadar az. Yani rüzgarın şehre girmesi ve etkisini göstermesi lazım. Metropolün iç kesimlerinde, yerleşimin çok olduğu, binaların yoğun olduğu yerlerde rüzgarın etkisi hemen hemen sıfıra düşüyor. Bundan dolayı da nem birikmesi, hava kirliliği, bu bölgelerde fazla oluyor. Betonlaşmanın ve nüfusun fazla olduğu yerlerde nem oranı yüzde 80-90’lara çıkıyor. Bu durumda hava sıcaklığı betonlaşmanın ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde nemle birlikte 5 ila 10 derece fazla hissediliyor.”

Hayvan dostlarımızı sıcaktan nasıl koruruz?

Ne yapılmalı?

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli uzmanı ve Yeşil Gazete yazarı Dr. Ümit Şahin tarafından hazırlanan İklim Değişikliğiyle Artan Tehdit ve Sıcak-Sağlık Eylem Planları adlı Bilgi Notu‘nda yer alan aşırı sıcaklar ve sıcak dalgaları sırasında alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

‘Vücudu serin tutun’

  • Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız gölge yerlerde bulunun.
  • Evinizi serin tutmanız mümkün değilse günün en sıcak saatlerini serin ortamlarda (örneğin klimalı kamu binaları, kütüphaneler, alışveriş merkezleri) geçirebilirsiniz.
  • Çocukları ve ev hayvanlarını park halindeki araçlarda bırakmayın.
  • Vücudunuzu serin tutun ve soğuk suyla duş alın.
  • Vücudunuza soğuk havlu ve soğuk kompres uygulayarak, ayağınızı soğuk suya sokarak vücut sıcaklığınızı düşürebilirsiniz.
  • İnce, bol, açık renkli ve doğal malzemelerden üretilmiş giysiler giyin, dışarıya çıktığınızda geniş siperlikli şapka ve güneş gözlüğü takın.
  • Susamasanız da düzenli olarak su için.
  • Bol sıvı tüketin. (Özellikle susama refleksi azalan yaşlılar için önemlidir.) Sudaki tuz ve mineraller önemli olduğundan doğal maden sularıyla ve taze meyve sularıyla takviye yapabilirsiniz.
  • Çok şekerli sıvılar almayın. Kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin.

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.