İstanbul Üniversitesi’nde kedi-köpek kurtarma planı!

Yaz sıcaklarının en yoğun yaşandığı şu günlerde açık alanlarda suyun bulunmaması sokak hayvanlarını ölüme mahkûm ediyor. Bir kedi su içmeden en fazla iki – üç gün yaşayabiliyor. Bir köpek ise susuz en fazla 4-5 gün yaşıyor. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde ve Süleymaniye civarında sokak hayvanlarının susuzluktan öldüğünü fark eden İÜ Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Fırat Boztaş bir proje hazırladı.

Kuytuya çekiliyorlar
Boztaş, hayvanların susuzluktan ölmemesi için çevreye topraktan yapılmış sulakların konulması için mekânlar belirledi. Boztaş, “Kedilerin ve köpeklerin öldüklerini göremiyoruz çünkü onlar öleceklerini anladıkları zaman kuytu bir köşeye çekilerek sessizce kendilerini ölüme terk ediyorlar. Büyükler bir şekilde başının çaresine bakıyor ama özellikle yavru halde olan kedi ve köpekler çaresiz kalıyor” dedi.

Topraktan yapılan sulaklar öncelik olarak Edebiyat, Fen Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sosyal Bilimler Ensitüsü binalarının girişlerine yakın yerlere konuldu. Proje ile Beyazıt ve Süleymaniye çevresinde yaşayan sokakta yaşayan 1000 kadar kedi ve köpeğin ölümden kurtarılması hedefleniyor.

Boztaş, kapların topraktan seçilmesinin nedenini şöyle anlatıyor: “Plastikten yapılmış kaplarda su en fazla bir gün muhafaza ediliyor. Fakat topraktan yapılan sulaklarda su üç gün serin ve taze bir şekilde korunabiliyor. Ben Doç. Dr. Zeynep Ertu ile birlikte çanakçıları araştırarak tanesi 45–50 lira olan çanakları 15 liraya alarak projeyi hazırladık.”

Personelden tam destek
Araştırma görevlisi Fırat Boztaş, projeyi İstanbul Üniversitesi yönetimine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’ne sunarak genişleteceklerini, tüm tarihi yarımadayı hayvanlar için sulaklarla doldurmayı hedeflediklerini söyledi.

Araştırma görevlisi Boztaş, sulaklara her gün su konulması için üniversite personeli ve güvenlik görevlilerinden yardım alacaklarını bu konuda konuştuğu herkesten olumlu destek aldıklarını ifade etti.

Sulaklardan sonra yiyecek ihtiyacı için de araştırma yaptıklarını belirten Boztaş, İstanbul Üniversitesi öğrencileri ile beraber kedi ve köpeklerin yiyecek sorununun da üstesinden geleceklerini söyledi.

(Radikal)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Gebze Barınağı önünde Adalet Nöbeti tutan hak savunuculara polis müdahalesi

43 hayvanın katledildiği Gebze Barınağı önünde sorumluların cezalandırılması ve yeni hayvan getirilmemesi için nöbet tutan hak savunucularının çadırları ve özel eşyası vinçlerle yerle bir edildi.

IUCN: Dünya çapında 16 kıyı kuşu türünün var kalma olasılığı düşüyor

Dünya Doğa Koruma Birliği, kırmızı listede bulunan ve beşi Türkiye'de de görülen 16 deniz kuşunun tehdit kategorisini yükseltti.

‘Katliam Yasası’nın yönetmelik taslağı sızdı: Kediler de toplanacak, sahiplendirme zorlaştırılıyor

Katliam yasası'nın yönetmeliği olduğu ileri sürülen taslak, sahiplenmeyi apartman yönetiminin iznine bağlanıyor, kedilerin toplatılmasının, 'yasaklı ırk'tan tüm köpeklerin öldürülmesinin önünü açıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR