İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını DEVA Partisi de yargıya taşıyor

0

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kadın Politikaları Başkanlığı, İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına ilişkin partisinin yol haritasını açıkladı. DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen toplantıda İstanbul Sözleşmesi’nin fesih edilmesinin iç hukuka aykırı ve kadın hakları gaspına yönelik siyasi bir girişim olduğunu kaydetti.

Esen Sözleşme’den çıkılmasını yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Hafta sonu da  Olağanüstü toplanan CHP MYK ve PM’de İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesinin yok hükmünde olduğu belirtilerek işlemin iptali için Danıştay’a başvurma kararı alınmıştı. 

‘Milletin iradesi yok sayıldı’

İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için imzacı devletlere sorumluluk yüklediğini belirten Esen şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi ülkemizde 2011 yılında, halen görevde olan bugünkü iktidar yetkilileri tarafından herhangi bir şerh düşülmeden TBMM tarafından onaylanmıştır. Ancak, gerekli uygulamalar yıllar içinde yetersiz kalmış ve hatta kadını koruyamamıştır.  O gün mecliste 246 vekilin kabulü ve 1 vekilin çekimser oyuyla kabul edilen İstanbul Sözleşmesi, bugün usulsüzce ve milletin iradesi yok sayılarak feshedilmiştir.” 

‘Fesih kararı yok hükmünde’

Meclis tarafından onaylanarak kabul edilen Sözleşmenin, yine Meclis kararı ile yürürlükten çıkartılabileceği ifade eden Esen, fesih kararının yok hükmünde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Mademki sözleşme Türk aile yapısıyla bağdaşmıyor, neden onaylanmıştır? Neden aradan 10 yıl geçtikten sonra çekilme kararı alınmıştır? Bu karar Anayasa’nın 87. 90. ve 104. maddeleri göz önüne alındığında yok hükmündedir. Uluslararası sözleşmeler yetki ve usulde paralellik ilkesi gereğince kabul edildiği usulde feshedilmelidir. Dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi 2011 yılında TBMM tarafından onaylandığı için yine TBMM tarafından çıkarılacak bir kanun ile yürürlükten kaldırılabilir.”

DEVA yaşatır kampanyası

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından geri dönülmesi çağrısında bulunan Esen, ‘DEVA Yaşatır’ kampanyası başlattıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Kanunlar kadını koruyamıyor. Bugün Türkiye’de kadınların öğrenilmiş çaresizlikleri var: Kader diyerek katlandıkları şiddet bunların başında geliyor. Kadına şiddet kader değildir, olmamalıdır. Kadın cinayetleri ve şiddet, doğru kanunlar ve uygulamalarla önlenebilir. Ülkemizde kadına şiddet ve cinayetler sonucu günde ortalama bir kadın ölüyor.
Bugün yargı kararları potansiyel katil ve istismarcı biriktiriyor, hatta teşvik ediyor. İstanbul Sözleşmesi çekilme kararından geri dönülmelidir! Bugün ‘DEVA Yaşatır’ kampanyamızı başlatıyoruz. Yok hükmündeki bu karardan dönülmesi için tüm Türkiye’den yüzlerce kadın bu usulsüz karara dava açacak ve kadınların, çocukların yaşam hakları için davacı olacağız.” 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.