Kültür-SanatManşet

İstanbul Modern’den yeni sergi: “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar”

0

İstanbul Modern, 22 Şubat – 7 Temmuz 2019 tarihleri arasında “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi; tekstil malzemelerini yapıtlarında sanatsal ifade aracı olarak kullanan 25 uluslararası sanatçının nesne, resim, yerleştirme, arşiv malzemesi ve videolardan oluşan çalışmalarını bir araya getiriyor.

Almanya’nın köklü sanat kurumu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü(ifa, Institut für Auslandsbeziehungen) işbirliğiyle, Goethe-Institut İstanbul’un katkılarıyla gerçekleşen “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” 2019’un ilk sergisi olarak izleyiciyle buluşuyor. 

Almanya’nın Dresden kentinde başlayan, oradan Kuveyt’e ve şimdi de İstanbul’a uzanan “İplikten Çözülenler”, açıldığı sanat kurumlarında, o kurumun küratörüyle beraber serginin yeniden tasarlanması ve yeni sanatçıların eklenmesiyle temalar arasında yeni bağlar kuruyor. ifa’nın davetiyle Susanne Weiß ve Inka Gressel ile İstanbul Modern’den Öykü Özsoy’un küratörlüğünde gerçekleşen sergi, tekstil malzemesinin ifade aracı olarak çeşitliliğini inceliyor ve tarihsel, toplumsal ve kültürel anlamlarını sorguluyor.

Sergi farklı coğrafyalardan Belkıs Balpınar, Ulla von Brandenburg, Hussein Chalayan, Burhan Doğançay, Noa Eshkol, Andreas Exner, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Uli Fischer, Şakir Gökçebağ, Zille Homma Hamid, Heide Hinrichs, Olaf Holzapfel, Gözde İlkin, Christa Jeitner, Elisa van Joolen & Vincent Vulsma, Gülsün Karamustafa, Servet Koçyiğit, Eva Meyer & Eran Schaerf, Karen Michelsen Castañón, İrfan Önürmen, Judith Raum, Sabire Susuz ve Franz Erhard Walther’ın çalışmalarını ağırlıyor.

ifa Küratörleri Inka Gressel – Susanne Weiß

Tekstilden yola çıkan ifa gezici sergisi “İplikten Çözülenler”, kumaşların hem kültürler ötesi boyutlarını hem de güncel meselelerle iç içeliğini ön plana çıkararak desen ve biçimlerin farklı ekonomik koşullar ve sosyal yapılar içindeki gelişimini izliyor. Sanatçılar, kişisel ve estetik anlatılar ile küreselleşmiş dünyanın toplumsal ve ekonomik koşulları arasında ilişkiler kuruyor. Tekstil, sanat ile zanaatın buluştuğu, gelenek ile şimdinin iç içe geçtiği, yerel bilgiler ile küresel ilişkilerin kesiştiği bir alan. Kumaşlar hangi malzemelerin ne zaman nerede öne çıktığına ve tekniklerin nasıl bir bağlamdan bir diğerine geçip geliştiğine dair pek çok hikâye taşıyor. Bizler de sanat yapıtlarının zaman ve mekân içindeki bir ileri bir geri devinimleri, kendi içlerindeki ve aralarındaki hareketler karşısında büyüleniyoruz.

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.