EkolojiManşet

İstanbul, Bursa ve Kırklareli’nde sağlığımızı tehdit eden hava kirliliği oranlarını inceledik

0

Ocak ayını geride bıraktığımız şu günlerde bir yandan sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, bir yandan da hava kirliliği sorunu artarak devam ediyor.

Sağlığımızı ve çevremizi tehdit eden en önemli sorunların başında gelen hava kirliliğinin artması da beraberinde birçok sağlık sorununu getiriyor.

Türkiye’de her gün 75 kişi hava kirliliğinden ölüyor

Türk Toraks Derneği raporuna göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün “görünmez katil” olarak tanımladığı hava kirliliğinden Türkiye’de her gün 75 kişi hayatını kaybediyor.

Yapılan araştırmalar akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sının, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ünün ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün hava kirliliğiyle ilgili olduğuna işaret ediyor.

Hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklara karşı en savunmasız olanlar ise beyin ve bağışıklık sistemleri hala gelişmekte çocuklar.

Bursalılar ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir

Bursa’dan gelen son haberler kentteki hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hava Kalitesi İzleme Ağı’na göre daha önce 70 mikrogram olarak ölçülen PM10 değeri son ölçümlerle 167’ye yükseldi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (DOSAB) yapılması planlanan termik santralin devreye girmesi durumunda hava kirliliği daha da artarak Bursalılar ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.

Zehirli hava solumak KOAH gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir

Hava kirliliği konusundaki endişeler son dönemlerde artmışken Kırklareli’nde gelen haberler endişe verici…

Amine Zortul’un Yeşilyurt Gazetesi’nde çıkan haberine göre Pınarhisar Devlet Hastanesi 2017 yılında 399 KOAH hastası tespit ettiğini, bu hastaların 194’ünün kadın, 205’inin de erkek olduğunu açıkladı.

Türkiye’de 40 yaş üzeri her 10 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğu, Türkiye’de şu an 5 milyon KOAH hastası olduğu ancak bu kişilerin yüzde 90’ının KOAH olduğunun farkında olmadığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) önümüzdeki 12 yıl içinde erken ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya yükseleceğini öngörüyor.

Sigara ile bağlantılı olan bu hastalıkta egzoz dumanına maruz kalmanın yanı sıra hava kirliliği ve kötü çalışma koşulları da önemli etkenler arasında sayılıyor.

İstanbul, Bursa ve Kırklareli’ndeki hava kirlilik oranlarını inceledik

Peki yaşadığımız ya da çalıştığımız semtteki hava kirliliğindeki artışın ne kadar farkındayız?

Bu hafta 1 Şubat 2018 tarihli İstanbul-Aksaray, Bursa-Beyazıt Caddesi ve Kırklareli-Lüleburgaz hava kalitesi ölçüm istasyonlarından ulaştığımız verileri değerlendirmek üzere Yeşil Gazete yazarlarından halk sağlığı uzmanı Dr. Ümit Şahin’e sorduk.

Hava kirliliğinin giderek arttığının gözlemlendiğini söyleyen Şahin “İstanbul’da da en tehlikeli kirletici olan PM10 düzeyinde zaman zaman çok yüksek değerler ölçüldüğü görülüyor. İstanbul’un trafiğin yoğun olduğu merkez semtlerinde 100-200 mikrogram arasında değerler görmek artık sıradan bir hal almaya başladı. Bu da sağlık açısından son derece ciddi bir risk yaratıyor.” dedi.

“Hava kirliliği uyarısı yapmamak sağlık bürokrasisinin sorumsuzluğu”

Sadece ortalama değerlere bakarak değerlendirme yapmanın yanlış olduğunu vurgulayan Şahin, “mevzuat hava kirliliğiyle mücadelenin başarısını ölçmek için uzun süreli ortalama kirlilik değerlerine dair sınır değerler koyar, ama insanları doğrudan etkileyen ortalamalar değil, gerçek değerler, uç değerlerdir. İstanbul’un Aksaray, Esenyurt, Göztepe gibi semtlerinde bulunan ölçüm istasyonlarında geçen hafta 230-240 mikrograma ulaşan PM10 düzeyleri gördük. Bu değerin 50’nin üzerinde olmaması gerekir. Hava bu kadar kirliyken dışarıda olan kalp ve akciğer hastalarının, yaşlıların ve çocukların astım atağı, kalp krizi vb. geçirme ve bunlara bağlı ölüm ihtimali artar. Bu kirliliği göre bir uyarıda bulunmamak ve sorunu çözmek için bir çaba içine girmemek belediyelerin ve sağlık bürokrasisinin sorumsuzluğunu gösteriyor.”

İstanbul – Aksaray

 

Bursa-Beyazıt Caddesi

Kırklareli-Lüleburgaz

Yaşadığınız bölgedeki hava kalitesini nasıl öğrenebilirsiniz?

Hava kalitesini izleme yöntemlerinden biri Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005-2007 yılları arasında 81 ilde kurulan hava kalitesi ölçüm istasyonlarından toplanan veriler hava kalitesi ölçüm istasyonundaki sisteme entegre edilerek Türkiye genelinde Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı oluşturuldu. Bu ağ ile hava kalitesinin iyileştirilmesi için hava kirliliğinin doğru bir şekilde ölçülmesi amaçlanıyor.

http://www.havaizleme.gov.tr adresinden Raporlar kısmına geldiğinizde İstasyon Raporu’nu tıklıyorsunuz. İstasyonlar kısmından bulunduğunuz şehir ve ilçeyi seçiyorsunuz. Tüm Monitörler kategorisinden de partikül madde (PM10) ve kükürtdioksit oranını (SO2) seçtikten sonra günlük/aylık/haftalık ya da periyodik olarak rapor oluşturabiliyorsunuz.

Türkiye’de Android işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak ücretsiz indirebilir.  

Türkiye’de IOS işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak indirebilir. 

‘Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl 32 bin kişi ölüyor’

Türkiye’de 81 ilden 53’ü hava kirliliğinde sınıfta kaldı!

Havanın ne kadar kirli olduğunun farkında mısınız? İşte İstanbul’un havası en kirli ve en temiz semtleri

 

Merve Damcı – Yeşil Gazete

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.