ManşetEditörün SeçtikleriRöportajTürkiyeVideo

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu: Siyaset yapmak baroların doğasında vardır

0

Video Haber: Defne Sarıöz

Yeşil Gazete olarak İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ile, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘ın Ramazan ayının ilk haftası yayınlamış olduğu, LGBTİ+’ları ve HIV+’leri hedef alan nefte hutbesiyle birlikte başlayan tartışmaların asıl kökenini, çoklu baro sisteminin iktidar tarafından niçin istendiğini ve baro başkanlarını yürümeye götüren nedenleri konuştuk.

Baroların seçim sistemiyle ilgili düzenlemelere dair ilk girişimin 2009’da yapıldığını anlatan Durakoğlu, Türkiye’de baroların siyaset yapmasının yanlış biçimde, bir “kusur” gibi algılandığını söyledi. Durakoğlu bu anlayışın doğru olmadığını ve baroların doğası gereği siyasal iktidarlarla ters düştüğünü vurguladı:

Bu ülkede avukatlık kanunu 76 ve 95. maddeleri bize hukukun üstünlüğünü gözetmek ve insan hakları ihlallerine karşı çıkmak gibi bir görev yüklüyorsa o zaman barolar olarak bizim de hep beraber hukuk siyaseti yapma hakkımız doğuyor.

İşin doğasından kaynaklanan nedenlerle insan hakları ihlalleri siyasal iktidarlardan gelir. Öyle olduğu için de biz siyasal iktidarla karşıymış gibi görünürüz, bunu siyasal iktidarın bilmesi gerekir. (…) Bu karşıtlık bir partisel karşıtlık değildir, bir ilkesel duruştur bir görevdir, bu görevin yerine getirilmesidir.

Baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesiyle ilgili teklifin görüşülmesi sırasında baroların, konunun doğrudan öznesi olmalarına rağmen görüşlerinin alınmadığının altını çizen Durakoğlu, teklifin Meclis Genel Kurulu‘nda kabul edilmesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.