Foto GaleriKültür-SanatManşetTürkiye

İstanbul Arkeoloji Müzesi yenilenmiş yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor

0

Foto-Haber: Gürcan ÖZTÜRK

*

Ressam, arkeolog, sanatçı ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından 13 Haziran 1891’de inşa ettirilen İstanbul Arkeoloji Müzesi yenilendi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, “İskender Lahdi” ve “Ağlayan Kadınlar Lahdi” gibi önemli eserlere ev sahipliği yapıyor.

Müzedeki yenilenen bölümler yaklaşık sekiz yıllık kapsamlı bir güçlendirme, restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmasının ardından ziyaretçilere sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan beş yeni sergi salonunda, yaklaşık 5.000 eser sergileniyor.

Ayrıca, her sergi salonunda belirlenmiş temalara uygun bilimsel arkeolojik verilerle hazırlanan panolar da ziyaretçilerin arkeoloji ve müze deneyimini artırıyor.

Yeni açılan bölümlerde arkeolojiye meraklı çocuklar için de deneysel ve eğitici bazı çalışmalar yapıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşuyor: Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk ve Arkeoloji Müzesi.

Osman Hamdi Bey’in yaklaşık 650 eserle bıraktığı müzenin bugünkü koleksiyonu 1 milyona ulaşıyor. Ancak şimdilik bu eserlerin tamamını sergilenmesi mümkün değil.

Yeni yapılan sergilemenin iki önemli özelliği bulunuyor: ilki teşhir yöntemi olarak, bütün dikkat ve algının eserlere yoğunlaştırıldığı bir anlayış benimsenmiş olması. Yani, ziyaretçinin bütün dikkatinin, önünde durduğu esere toplanacağı bir sergileme yöntemi ve fotoğraflar için etkili bir ışık tasarımı yapılmış.

İkincisi de her bölümde bilgi ve o dönemin yaşantısını yansıtan ve bilgi veren tematik panoların konulmuş olması.  Ayrıca, müze binası da ana binanın içine alınmış.

Yenilenmiş yüzüyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken Müze’nin tek olumsuz noktası ise bahçedeki Kafe ve mağazada belirlenen aşırı yüksek fiyatlar.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, tarih ve fotoğraf meraklılarını bekliyor.

More in Foto Galeri

You may also like

Comments

Comments are closed.