Koronavirüs SalgınıEmekGündemManşet

İşsizlik endişesi virüs korkusunu geride bırakıyor

0

Dünya genelinde yayılımını ve can almayı hızla sürdüren koronavirüs (Covid-19) endişesine Türkiye‘de işini kaybetme endişesi de eklendi. StratejiCo. ve ERA Araştırma işbirliğiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 68’i ‘işini kaybetme’ korkusu yaşıyor.

Dünya Gazetesi‘nin aktardığına göre,iki araştırma şirketi yaptıkları  ‘Koronavirüs Gündem Araştırması’ için 19-21 Mart arasında 12 ilde 18 yaş üstü 406 kişiyle bire bir görüştü. Araştırmada, önümüzdeki aylarda kendi işini ya da aileden birinin işini kaybetmesi konusunda endişe duyanların oranı yüzde 68 olarak belirlendi.

Katılımcıların yüzde 65’i hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu söylerken 19-21 Mart arasında ise bu oran yüzde 79’a çıktı.

Yüzde 26 önlemleri yetersiz buluyor

Araştırmada hükümetin aldığı önlemleri yeterli bulan katılımcıların oranı yüzde 56 olarak belirlenirken, katılımcıların yüzde 26’sı alınan önlemlerin yetersiz olduğu görüşünde.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer sonuç, kriz planı hazırlama ve uzaktan çalışma konularında oldu. Çalışan katılımcıların yanıtlarına göre kriz planı olan işletmelerin oranı yüzde 46 olarak belirlendi.

İşletmelerin yüzde 82’si uzaktan çalışmaya hazır değil

İşyerlerinin uzaktan çalışma hazırlığı sorusuna verilen yanıtlarda ‘hiç hazırlıklı değil’ yanıtı verenlerin oranı bir hafta öncekine göre iki kat artarak yüzde 38 oldu. Toplamda, çalışanların yüzde 56’sı işyerlerinin hazırlıksız olduğunu ifade etti. İşyerlerinin uzaktan çalışmaya hazır olduğunu düşünenlerin sayısı ise önceki hafta gibi yüzde 26’da kaldı.

Ayrıca kriz planı olan ve olmayan işletmeler arasındaki farkın iyice belirginleştiğini ortaya koyan araştırmada, kriz planı olan işletmelerin yüzde 47’sinin uzaktan çalışmaya hazırken, kriz planı olmayan işletmelerin yüzde 82’sinin bu modele hazır olmadığı ortaya çıktı.

Çalışan katılımcıların yüzde 56’sı ise uzaktan çalışmayı tercih edeceğini söyledi. Bu şekilde düşünenlerin haftalık artışı da yüzde 15. Önceki hafta yapılan araştırmada uzaktan çalışma seçeneğini tercih edenlerin oranı yüzde 41 olarak belirlenmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.