DünyaManşet

İsrail Gazze’yi karadan ve havadan vuruyor: Can kaybı 119’a yükseldi

0
Fotoğraf: AA

İsrail ve Filistin arasındaki gerilim artarak devam ederken, İsrail Savunma Kuvvetleri‘ne bağlı hava ve kara birliklerinin Gazze’ye saldırıları gece boyunca devam etti.

Gece saatlerinde önce ordu sözcüsü tarafından “Gazze’ye girildi” açıklaması yapıldı, ancak daha sonra bundan geri adım atıldı. İsrail, karadan topçu atışlarıyla gece boyu ve bugün Gazze’ye saldırılarını sürdürüyor. İsrail basını, orduyu basını Gazze’ye kara operasyonu konusunda yanlış bilgilendirmekle eleştirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze‘ye yönelik saldırılarında can kaybının 119’a yükseldiğini, 830 kişinin de yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerden 28’i ise çocuk.

‘Son söz henüz söylenmedi’

Operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, şunları ifade etti:

Hamas’a çok ağır bir bedel ödeteceğimizi söyledim, bunu yapıyoruz ve büyük bir güçle devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi ve bu operasyon gerektiği sürece devam edecek.”

Hamas 100 roketle karşılık verdi

Hamas da İsrail’de birçok kente 100 roket attığını duyurdu.

Hamas’ın bir kolu olan El Kassam Tugayları, Aşdod ve Aşkelon şehirlerinin bombalandığını duyurdu ve “El Kassam Tugayları, İsrail ordusunun sivilleri ve evleri hedef almasına, çocukların ve kadınların öldürülmesine yanıt olarak Aşdod ve Aşkelon şehirlerine 100 füzeyle büyük bir füze saldırısı başlattı” açıklamasında bulundu.

İsrail’in Filistin’in Beyt Hanun kentine ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Umm Al-Nasr köyüne düzenlediği saldırılar sonucu birçok evin hasar gördüğü kaydedilirken, bölgedeki sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldıkları da belirtildi.

Bölgede daha önce bir çocuk hayatını kaybetmiş, 15 kişi de yaralanmıştı.

Lübnan’dan roket saldırısı

Öte yandan, Lübnan‘ın İsrail’e roket saldırısı düzenlediği duyuruldu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Güney Lübnan’da İsrail’in kuzeyine üç roket atıldığı, roketlerin boş alana düştüğü söylendi.

İsrail medyasına yansıyan haberlere göre, roket saldırısında hava savunma sistemleri devreye girmedi ve bölgede sirenler çalmadı.

İsrail’e atılan roketlerin kaynağı belirsizliğini koruyor.

Polonya uçuşları askıya aldı

Polonya ulusal havayolu şirketi LOT, Tel Aviv uçuşlarını askıya aldığını açıkladı. Şirket bu kararı için son günlerde İsrail ve Gazze Şeridi’nde yaşanan olayları gerekçe gösterdi.

LOT, haftada üç kez Varşova-Tel Aviv seferini düzenliyordu.

LOT Basın Sözcüsü Krzysztof Moczulski, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bugünkü uçuş dahil Tel Aviv’e gerçekleştirilecek tüm uçuşlarımızı askıya aldık. Uçuşların yeniden açılması İsrail’deki durumun gidişatına bağlı. Her seferinde güvenlik analizi yapıp kararlarımızı bu doğrultuda alacağız. Ancak önümüzdeki birkaç gün içerisinde Tel Aviv’e uçmayacağımızı varsayıyorum.”

BM Güvenlik Konseyi pazar günü toplanacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nin pazar günü İsrail ve Gazze’deki durumu görüşmek üzere toplanacağını söyledi.

ABD, çatışmalar nedeniyle vatandaşlarını İsrail’e seyahat etmemeleri konusunda da uyardı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.