DünyaManşet

İspanya’ya 24 saatte 5 bin göçmen giriş yaptı: Hükümet göçmenleri geri gönderiyor

0

İspanya‘nın Kuzey Afrika‘daki toprağı olan Ceuta‘ya, son 24 saat içinde Fas‘tan en az 5 bin göçmenin yüzerek veya yürüyerek giriş yaptığı açıklandı.

Aralarında geniş ailelerin ve 700 kadar çocuğun olduğu binlerce kişinin gece yarısı saat 02.00’de yüzerek ya da yürüyerek kente girdiği belirtildi. Ülkeye giriş yapmak isteyen bir kişi de boğularak yaşamını yitirdi.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, barınma merkezlerinde yer kalmadığını belirtirken, birçok göçmenin iadesinin yapıldığını da ekledi.

Bazı göçmenler depolarda tutuluyor iddiası

İspanya basını, Faslı güvenlik görevlilerinin düzensiz göçmenlerin geçişini önlemek için hiçbir şey yapmadığını ileri sürdü.

Ceuta yerel yönetimi kaynakları, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında bazı göçmenlerin sanayi sitesindeki depolarda tutulduklarını açıkladı.

Fotoğraf: AFP

Göçmenler geri gönderilecek

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Ceuta sınırında güvenliğin sağlanması ve yasadışı giriş yapan göçmenlerin Fas’a geri gönderilmeleri hususunda gerekli önlemleri aldıklarını duyurdu.

Fas yönetimi düzensiz göçmen kriziyle ilgili bir açıklamada bulunmazken, Ceuta hükümet sözcülerinden biri de, askerlerin sokaklarda düzeni sağlamak için polisle birlikte çalışacağını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda da 100’den fazla kişi Ceuta’ya yüzerek geçmişti. Refakatsiz ve yaşı küçük olanlar haricindeki göçmenler 48 saat içinde Fas’a iade edilmişti.

İki ülke arasındaki gerginlik

Batı Sahra‘nın bağımsızlığını savunan Polisario Cephesi lideri İbrahim Gali, koronavirüs salgınına yakalanmasının ardından tedavi için sahte pasaportla İspanya’ya gitmişti.

Bu durum iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.

İspanyalı yetkililer Gali’nin İspanya’ya kabul edilmesinin insani nedenlerle olduğunu söylemiş, ancak Fas yönetimi olayı ortaklık ruhu ve iyi komşuluk ruhuna aykırı olarak değerlendirmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.