DünyaKadınManşet

İspanya’nın Katalonya bölgesinde regl ürünleri ücretsiz dağıtılmaya başlandı

0

İspanya‘nın Katalonya özerk bölgesinde regl dönemi ürünleri, ücretsiz olarak eczanelerden dağıtılmaya başlandı.

Proje kapsamında yaklaşık 2,5 milyon kadın ve kız çocuğu, her regl dönemi için bir adet adet kabı, regl dönemi için iç çamaşırı ve iki paket ped alabilecek. Ücretsiz dağıtılacak olan ürünler, kullanılmış ped ürünlerinin geri dönüşümünden sağlanacak.

Regl eşitliği hakkı

Katalan hükümeti “Benim reglim, benim kurallarım” adı verilen girişimin amacının “regl eşitliği hakkını garanti altına almak” olduğunu açıkladı.

Bölgesel hükümetin yaptığı ankete katılan kadınların yüzde 23’ü, ekonomik nedenlerle tek kullanımlık hijyen ürünlerini yeniden kullandıklarını söylemişti.

Katalonya’nın eşitlik ve feminizmden sorumlu Bakanı Tània Verge “On yıllardır kadınların cinsel ve üreme hakları küresel ölçekte feminist mücadelenin merkezinde yer alıyor. Bu, ülkemizi daha adil bir yer haline getiriyor” dedi.

Yeniden kullanılabilir ürünler dağıtılıyor

Yeniden kullanılabilir ürünlerin dağıtımı aynı zamanda israfın azaltılmasını da amaçlıyor. Bölgesel hükümet, Katalonya’nın tek kullanımlık kadın hijyen ürünlerinden yaklaşık 9 bin ton atık ürettiğini açıkladı.

Yeniden kullanılabilen ürünler, kamu sağlık sistemi tarafından satın alınıyor ve Katalonya’nın 3 binden fazla özel eczanesi tarafından dağıtılıyor. Programın bölgesel hükümete maliyeti 8,5 milyon euro olarak hesaplandı.

İspanya ulusal hükümeti geçen yıl, şiddetli adet ağrısı çeken kadınlara ücretli tıbbi izin hakkı tanıyan bir yasayı da kabul etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.