Dünyaİklim KriziManşet

İspanya’da ve Yunanistan’daki orman yangınları sürüyor: Binlerce hektarlık alan kül oldu

0

İspanya’nın Castilla ve Leon bölgesindeki Avila şehrinin kırsal bölgesinde geçtiğimiz cumartesi günü çıkan orman yangınında 12 bin hektarlık ormanlık alanın küle döndüğü açıklandı. Yangının, bu yıl ülkede çıkan en büyük orman yangını olduğu kaydedildi.

Yunanistan’da ise başkent Atina’ya 55 kilometre uzaklıktaki Villia bölgesinde ve 41 kilometre uzaklıktaki Keratea bölgesinde çıkan orman yangınları halen söndürülemedi. Yangınlar nedeniyle dört yerleşim yeri tahliye edildi.

Yangın kontrol altına alındı

İspanya’da itfaiye ekiplerinin iki günlük çalışmasının ardından kontrol altına alınan yangını söndürmek için havadan da müdahale edildi.

Solosancho, Riofrio ve Sotalbo şehirlerine bağlı sekiz kasabada yangın sebebiyle yaklaşık bin kişinin tahliye edildiği öğrenildi.

Afet bölgesini ziyaret edip çalışmaları takip eden Castilla ve Leon eyaleti Çevre Bakanı Juan Carlos Suarez-Quinones, yangının yüzde 90 oranında söndürülerek kontrol altına alındığını açıkladı.

Castilla ve Leon eyaleti Çevre Bakanı, yangının yanan bir araçtan çıkan alevlerin yol kenarındaki ağaçlara sıçraması üzerine çıktığını da belirtti.

‘İklim krizinin en dramatik etkisi orman yangınları’

İspanya Ekolojik Geçiş ve Demografik Zorluktan Sorumlu Bakan Teresa Ribera ülkede çıkan yangınlara değinerek, iklim krizinin en dramatik etkisinin orman yangınları olduğunu belirtti. Ribera, iklim kriziyle savaşılmadığı takdirde çölleşme, kuraklık ve orman yangınları gibi büyük sorunların kapıda olduğunu da ifade etti.

Yüzlerce dönümlük zeytinlik alan etkilendi

Yunanistan’da şiddetli rüzgar nedeniyle yangınların kontrol altına alınmasının zorlaştığı kaydedilirken, yüzlerce dönümlük zeytinlik alanın da çıkan yangınlardan etkilendiği kaydedildi.

Keretea’da yangınların kısa sürede büyümesi üzerine Synterina, Markati, Dimolaki ve Agios Konstantinos’ta bulunan halk bölgelerden tahliye edildi.

Saronikos Belediye Başkanı Petros Filippou, yangının Sounio Milli Parkı’nı da tehdit ettiğini açıkladı. Filippou, “Ateş bir yokuşu ve büyük bir vadiyi yaktı. Yokuşu tırmandı ve kuzey yönünde hareket ediyor. Sounio Milli Parkı’na ulaşırsa büyük sorunumuz olacak. Burada belirli alan büyük ağaçlara sahip” ifadelerini kullandı.

Yunanistan da15 günü aşkın süredir ülkeyi saran yangınlarla mücadele ediyor. Yangınlar nedeniyle ülkede tahminen 1 milyon 300 bin dönüm alanın kül olduğu açıklanmıştı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ülkede yangınlarla mücadeledeki herhangi bir başarısızlık için halktan özür dilemiş ve hataların tespit edilip düzeltileceğine dair de söz vermişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.