DünyaManşet

İspanya’da kuraklık yedi bin yıllık taş anıtları ortaya çıkardı

0

Yaşanan aşırı kuraklık yüzünden İspanya’daki Valdecanas Barajı7nın suları çekilince, yedi bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve ünlü Stonehenge taşlarına çok benzeyen tarihi kalıntılar ortaya çıktı.

İspanya’da, Tagus nehrindeki Valdecanas Barajı’nın 1963 yılında inşasıyla birlikte sular altında kalan tarihi kalıntılar, aşırı kuraklıkla birlikte suların çekilmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. İngiltere’deki Stonehenge taşlarına çok benzeyen bu kalıntıların yedi bin yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor.

Peraleda de la Mata sahillerindeki yapay gölün dibinde, yaklaşık 1,8 metre yüksekliğindeki 100’ün üzerinde halka şeklinde dizilen bu kalıntıları, Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA), uzun zamandır uydudan çekilen fotoğraflarla inceliyordu.

Bilim insanları, milattan önce 4. ve 5’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen bu yapılarda dini ayinlerin düzenlendiği ve ticaret yapıldığı tahmin ediliyor. Dolmen de Guadalperal adı verilen bu kalıntılar, 1963 yılında inşa edilen hidroelektrik santrali ile birlikte sular altında kalmıştı. Kalıntılar, ilk kez 1926 yılında Alman arkeolog Hugo Obermaier’in öncülük ettiği araştırma ve kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkmıştı. Bu tarihi yapıların varlığı ilk kez barajın inşasının tamamlanmasının ardından kamuoyuna açıklanmıştı.

Bu kazılar sırasında Roma kalıntıları olduğu tahmin edilen madeni para, seramik parça, çok sayıda çanak çömlek ve değirmen için öğütme taşlarına rastlanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.