DünyaManşet

İspanya’da cezaevindeki Katalan siyasetçilere af

0

Sánchez’in Barselona‘da, STK temsilcisilerinin önünde kuzeydoğu bölgesinin geleceğine ilişkin yol haritasından bahsederken yaptığı açıklamaya göre, kabinenin afları salı günü onaylaması bekleniyor.

‘Sembolik olarak milyonlarca kişiyi bir arada yaşama katıyoruz’

12 bağımsızlıkçı lider, ayaklanma ve diğer suçlardan mahkum olmuş, dokuzu yasadışı ilan edilmiş olan referandum sonuçlarının geçerli olduğu konusunda beyanatlar verdikten birkaç gün sonra bağımsızlık ilan etmekten ötürü ağır hapis cezalarına çarptırılmışlardı.

Katalan bölgesinde yaşayan İspanya yanlıları ise referandumu boykot etmişti.

Euronews‘te yer alan habere göre Sánchez, “Yeniden birleşim: tüm İspanya’nın geleceği için bir proje” başlıklı sunumunda, “Bu eylemle, fiziki olarak dokuz kişiyi hapisten çıkarıyoruz, ancak sembolik olarak milyonlarca insanı bir arada yaşama katıyoruz. Anlaşabilmek uğruna yapacağız ve bunu gönülden isteyerek yapacağız” dedi.

Pedro Sanchez.

Muhalefet: Katalan partilerin desteği için af kullanılıyor

Muhalefet partileri ise af kararını sert şekilde eleştiriyor ve Sanchez’in affı, Katalan partilerin desteğini güvence almak için kullandığını söylüyor.  Son haftalarda kutuplaştırıcı ve tartışmalı bir konu haline gelen aflar hali hazırda zor şartlarda kurulmuş olan hükümette sıkıntılara yol açıyor ve ülkedeki siyasi gerilimi artırıyor.

Sánchez’in sosyalist partisi şu anda solcu Podemos ile koalisyon halinde bir azınlık hükümetine liderlik ediyor.

Geçen hafta yayınlanan bir Ipsos anketi, İspanyolların yüzde 53’ünün aflara karşı olduğunu, yüzde 29’unun desteklediğini ve yüzde 18’inin bu konuda bir fikri olmadığını ortaya koydu. Katalan iş dünyası liderleri ise sosyal barışı teşvik edeceğini söyleyerek öneriyi desteklediklerini açıkladılar.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.