DünyaManşet

İspanya’da ayrılık rüzgarları

0

İspanya’nın Katalonya Bölgesi hükümetinin yeni lideri Carles Puigdemont, selefi Artur Mas’ın 18 ay içinde İspanya’dan ayrılma taahhüdüne bağlı kalacağını açıkladı.

puigdemontKatalan Parlamentosu’ndaki güvenoylamasından önce konuşan Puigdemont, 63’e karşı 70 oyla bölgenin yeni lideri oldu.

BBC’nin haberine göre İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da ulusal birlik için mücadele edeceklerini söyledi ve “İspanya’nın birlik ve egemenliğine zarar verecek tek bir harekete bile izin vermeyeceğiz” dedi.

Geçen Aralık’ta yapılan seçimlerden sonuç alınamaması üzerine göreve davam edip etmeyeceği belirsiz kalan ve vekâleten görevi yürüten Başbakan Rajoy, bir sonraki ulusal hükümeti kim kurarsa kursun “ayrılıkçı meydan okumayla yüzleşebilecek istikrar ve kabiliyet için parlamentoda geniş desteğe sahip olması gerektiğini” vurguladı.

cataloniaKatalonya’nın bağımsızlık hareketinin geleceği geçen Eylül’de yapılan parlamento seçimlerinden bu yana belirsiz.

Seçimlerde zafer kazanan bağımsızlık yanlısı partiler yeni yerel hükümetin başına kimin geçeceği konusunda aylardır bir sonuca ulaşamamıştı.

Ancak Puigdemont parlamentodaki konuşmasında bölünmeleri bir kenara bırakma sözü verdi.

Geçen Kasım’da Katalan Parlamentosu ayrılma sürecini başlatmayı kabul etmiş ve bu hamle Rajoy’un muhafazakâr Halk Partisi tarafından anayasaya aykırı diye nitelenmişti.

İspanyol genel seçimlerinde ilk iki sırayı alan Halk Partisi ve Sosyalistler Katalonya’nın ülkeden ayrılmasına karşı.

BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.