KadınManşet

İspanya’da açık rıza gösterilmemiş cinsel ilişki ‘tecavüz’ olarak tanımlanacak

0

İspanya‘da hükümet, açıkça rıza gösterilmeyen her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısını onayladı.

Hükümet sözcüsü Maria Jesus Montero yasanın, “sessizlik ve pasifliğin rıza anlamına gelmediğini veya muhalefet göstermemenin diğer kişinin iradesine karşı hareket etmek için bir mazeret olamayacağını açıkça ortaya koyduğunu” söyledi.

Zorla evlendirme cezaları sertleşiyor

Euronews Türkçe’nin haberine göre kadın hakları grupları tarafından uzun süredir beklenen yasayla sokakta tacizde bulunmak ve ıslık çalmak ilk kez suç haline geliyor.

Tasarı ayrıca zorla evlendirme ve kadın sünnetini ceza gerektiren suçlar olarak nitelendirirken, kadın tacirliğine karşı yasaları da sertleştiriyor.

Sosyalist Başbakan Pedro Sanchez de tasarının onaylanması sonrası sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Ülkemizi kadınlar için daha özgür ve güvenli bir yer haline getirelim” ifadelerini kullandı.

Yasaya yol açan olay

Tasarı 2016’daki toplu tecavüz olayı sonrasında hazırlandı
“Sadece evet evettir” olarak adlandırılan tasarı, 2016’da Pamplona‘daki San Fermin Boğa Güreşi festivalinde 18 yaşındaki bir kadının, beş erkeğin toplu tecavüzüne uğraması sonrası açılan davada verilen karar sonrası başlayan tartışmalar sonucunda hazırlandı.

Saldırıda, kendilerine “kurt sürüsü” diyen erkekler, mahkeme fiziksel şiddet kullandıklarına dair hiçbir kanıt bulamadığı için, tecavüzü de içeren daha ciddi cinsel saldırı suçu yerine, başlangıçta cinsel tacizden hüküm giydi.

Adamlardan ikisi, saldırı sırasında kadının sessiz kaldığının görüldüğü bir video çekmişti. Yargıçların videoyu “kadının rızası var” şeklinde yorumladığı ortaya çıkmıştı.

Eylül’de parlamentoya sunulacak

İspanya’da ‘toplu tecavüze’ cinsel istismar indirimi protestolara neden oldu
Eşitlik Bakanı Irene Montero, “Bu yasa rızayı merkeze alıyor ve bu da bedeniniz ve cinselliğiniz hakkında yalnızca sizin karar vermeniz anlamına geliyor. Sizi direndiğinizi, şiddet olduğunu veya korkutulduğunuzu göstermek zorunda kalmaktan kurtarıyor” dedi.

Tasarının yasalaşması için eylül ayında parlamentoda oylamaya sunulması bekleniyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.