EnerjiManşet

İspanya Austrias Mahkemesi: Bölgesel hükümetin izniyle termik santral yasadışı işletildi

0
Soto de Ribera Termik Santrali

ClientEarth’de yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nilüfer Ağaç‘ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

ClientEarth adlı çevre hukuku ve aktivizmi üzerine çalışan kuruluşun İspanya paydaşı IIDMA’nın yürüttüğü hukuk mücadelesi sonrası, İspanya’nın kuzey batısındaki Austrias bölgesi yüksek mahkemesi,  bölgesel hükümetin Soto de Ribera kömürlü termik santralinin yasadışı ruhsatla işletilmesine izin verdiğine hükmetti.

Soto de Ribera Termik Santrali

Yargı, Austrias hükümetini enerji santraline sülfür dioksit, nitrojen oksit ve toz için daha katı sınırlar belirleyerek yeniden düzenlemesi için zorluyor .

Austrias hükümeti, santrale bu kirletenleri yönetmelik kapsamında belirlenen limitten daha fazlasını yayabilme iznini veren bir ruhsat onaylamıştı.

Yargı, enerji santralleri gibi endüstriyel tesislerin zararlı kirletici madde salınım sınırlarını belirleyen Avrupa Birliği Endüstriyel Emisyon Yönetmeliği (IED) kurallarını destekliyor.

Önemli karar

ClientEarth avukatı Sam Bright’ın belirttiğine göre ‘’Bu, kömürlü termik santral ruhsatlarını yeni emisyon limitlerine göre güncellemeyen İspanya’nın  diğer bölgesel hükümetlerinde alarm zillerinin çalmasını başlatacak derecede önemli bir karar.

‘’Hükümetler kurallara uyulduğundan emin olmalı. Bizim zararlı düzeyde kirlilik solumamıza engel olmak ve çevremizi korumak onların işi.’’

IIDMA mahkemeye, Soto de Ribera kömür santralinin yakınlarındaki toprakta yüksek düzeyde cıva bulunduğuna dair bilimsel kanıt da sundu.

Cıvaya maruz kalma, solunum, kardiyovasküler ve nörolojik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu kanıta dayanarak IIDMA, Austrias Yüksek Mahkemesi’nden santralin ruhsatına IED’nin belirlediği sınırlarda cıva için emisyon limitlerinin dahil edilmesini talep etti.

Yine de, mahkeme bu iddiayı reddetti ve IDMA bu konuda İspanya Yüksek Mahkemesine temyize gidecek.

Santral ayrıca, atık suyunu Avrupa Birliği’nin Natura 2000 ağı kapsamında özel koruma alanı olarak belirlenmiş bir nehre boşaltmaktadır.

AB Habitatlar Yönetmeliği ve İspanyol mevzuatına göre, Soto’nun ruhsatı, somon gibi oradaki hayvanları etkileyebilecek yaşam alanlarının bozulmasını ve bunu önlemeye yönelik tedbirleri içermelidir. Bu, IIDMA tarafından ileri sürülen ancak sonunda Mahkeme tarafından reddedilen diğer bir savdır. IIDMA da bu kararı da temyize götürecek.

Haberin İngilizce orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Ağaç

 

(Yeşil Gazete, Client Earth)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.