LGBTİ+Manşet

İspanya, 16 yaş ve üstü kişilerin ‘beyan üzerine’ cinsiyet belirlemelerine olanak sağlayacak

0
İspanya hükümeti, herhangi bir tıbbi teşhis veya hormon tedavisi olmadan 16 yaş ve üstü kişilerin cinsiyetlerini özgürce belirlemelerini öngören yasa tasarısını onayladı.

Kendini tanıma” adı verilen yasa tasarısı, mayıs ayında bir grup siyasi partinin çocukların cinsiyetlerini seçme konusunda tam özgürlük tanınması teklifinin parlamentoda reddedilmesinin ardından görüşülmeye başlandı. Yeni tasarı Parlamento’dan da geçerse, 16-18 yaş arası çocuklar sadece beyanla resmi evraklarda cinsiyetlerini değiştirebilecek. Yasa tasarısı 14 ila 16 yaşındakilerin nüfus cüzdanlarında cinsiyet değişikliği başvurusu yapabilmeleri için ebeveynlerinden onay almalarını zorunlu kılıyor. 

İspanya Eşitlik Bakanlığı Irene Montero, yapılan değişikliklerle “meselenin hastalık olarak görülmesinin önüne geçileceğini ve trans bireylerin korku, suçluluk duygusu ve ayrımcılık olmadan mutlu yaşayabilmelerini sağlayacağını” söyledi.

Dönüşüm terapileri de yasaklanıyor

Reuters‘e konuşan bir hükümete kaynağı ise “öz-kimlik” yasa tasarısı için kabineden ikinci defa görüşülmeden önce kamu duruşması yapılacağını ve taslağın daha sonra parlamentonun alt kanadında oylanacağını belirtti.

Yasa tasarısı resmi kayıtlarda cinsiyet geçişinde bulunmak isteyen bireyler için zorunlu kılınan iki yıllık hormon tedavisi ve psikolojik değerlendirme şartlarının kaldırılmasını öngörüyor.

Tasarıda, LGBTİ+ bireyler için düzenlenen “cinsel yönelimden vazgeçilmesine ve heteroseksüelliğe dönülmesine” yönelik sözlü terapilerin (dönüşüm terapisi) de yasaklanması öngörülüyor.

Bazı feminist gruplar tepkili

Bazı aktivistler ve translar yasa tasarısının yeterli olmadığını savunurken, yor. kimi feminist dernekler ise tasarıya karşı çıkıyor. Söz konusu örgütler, nüfus müdürlüğünde trans birey olduklarına dair kanıt göstermeden cinsiyet geçişi yapabilecek olmalarının “kadınları kamusal alandan sileceğini”, doğuştan erkek olanların nüfus cüzdanlarına kadın olarak kaydedilmelerinin ulusal istatistikleri çarptıracağını, istihdamdan spor etkinliklerine kadar kadınlar arasında daha fazla rekabet yaratacağını savunuyor.

Tasarının yasalaşması halinde İspanya dünyada tıbbi prosedürler ile cinsiyet tercihini ayrı değerlendirecek olacak birkaç ülke arasına girecek ve “öz-kimlik” yasasına sahip Avrupa ülkelerinin en büyüğü olacak.

İspanya, uzun tartışmaların ardından 2005 yılında eşcinsellerin evliliğine onay vermişti.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.