ManşetTürkiye

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan “Doğu Kudüs Filistin’in başkentidir” açıklaması

0

İstanbul’da Türkiye’nin daveti üzerine düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi’nin karar bildirgesinde, Doğu Kudüs “Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti” olarak tanındı ve “Filistin’i tanıyoruz” dendi.

Bildirgede ayrıca bütün devletlere de bu tanıma kararını almaları için çağrı yapıldı.

İİT’nin bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

“Doğu Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan edilmiştir. Bütün devletler Filistin Devleti’ni ve Doğu Kudüs’ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet edildi.

“ABD’nin Kudüs’ü İşgalci Güç İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedildi ve kınandı.

“Kudüs-ü Şerif’in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu vurgulandı.

“ABD yönetimini bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedildi.”

Bildirgenin açıklanmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu tarihi zirve ile bir kez daha Kudüs’ün sahipsiz olmadığını, karar sahipleri başta olmak üzere tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum” dedi.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed El Useymin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Bu süreç artık bitmiştir. Bu kararın bizim indimizde kıymeti harbiyesi yoktur. İİT’nin devlet ve hükümet başkanları olarak buradaki bu duruşumuzu kararlı şekilde sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İİT’nin bildirgesinde ayrıca, bütün devletlere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1980 tarihli ve 478 sayılı kararını tam olarak uygulama çağrısında bulunuldu ve “Bu doğrultuda bütün devletler, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan kararını desteklemekten imtina etmeye, Diplomatik Misyonlarını Kudüs-ü Şerif’e taşımamaya davet edilmiştir” dendi.

 

(BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.