ManşetTürkiye

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu mu?

0
Ekmeleddin İhsanoğlu
Ekmeleddin İhsanoğlu

Ekmeleddin İhsanoğlu

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için muhalefet partilerinin adayları tartışılırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir görüşme yaparak adayını ya da adaylarını sunacak. Radikal’in haberine göre Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, CHP’nin Bahçeli’ye ileteceği adaylar arasında ilk sırada Eskişehir Büyükşehir belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olduğunu, diğer adayların ise eski İslam İŞbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, eski TBMM Başkanı ve eski NATO Afganistan Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin ve AKP ’nin kurucularından eski Başbakan Yardımcısı, Türkiye Partisi’nin kurucusu Abdüllatif Şener olabileceğini söyledi.

Çakırözer yazısında “CHP liderinin bugünkü önerisinin sürprizi ise ‘siyasi kimliği ön plana çıkmamış partiler üstü bir isim’ çıkarması olacak. Kılıçdaroğlu’nun kimsenin aklında olmayan bir ismi gündeme getirmesi de çok olası. Sır gibi saklanan bu isim konusunda İslam Konferansı Örgütü eski başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismi çok konuşuluyor. MHP liderinin sıcak bakabileceği düşünülen ismin Kılıçdaroğlu tarafından önerilmesi halinde CHP-MHP ortak adayı olarak açıklanabileceği ileri sürülüyor.” dedi.

Eski İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Mısır’da yaşanan “Arap Baharı” sonrasında gerçekleşen darbede sessiz kaldığı suçlamasıyla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından istifası istenmişti.

Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?

1943 yılında Kahire’de doğan İhsanoğlu’nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.

İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

Fas’ta 1969 yılında kurulan 58 üye ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 2005 yılında Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, bu göreve seçimle gelen ilk isim oldu. İhsanoğlu bu görevini bu yılın başında Suudi Arabistanlı İyad bin Emin Madani’ye devretti.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.