İnsan HaklarıKadınManşet

İskoçya’da regl ürünleri ücretsiz dağıtılacak

0

İskoçya, kadın hakları savunucuların uzun süredir kampanyalar yürüttüğü reg döneminde kullanılan ürünlerin ücretsiz dağıtılması talebine yanıt veren ilk ülke oldu. Hükümetin kabul ettiği yasaya göre, ülkedeki belediyeler ve eğitim kurumları söz konusu ürünleri ihtiyacı olanlara ücretsiz dağıtılacak.

İskoçya Sosyal Adalet Bakanı Shona Robison, regl dönemi ürünlerine erişim sağlamanın “eşitlik ilkesinin temel niteliği olduğunu ve bu ürünlere erişimin önündeki mali engellerin kaldırıldığını” söyledi.

‘Yaşam maliyetleri arttı, herkes erişebilmeli’

Artan yaşam maliyeti nedeniyle insanların zor seçimler yaptığı bir zamanda bu durumun her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan Robison şöyle konuştu:

“Kimsenin regl ürünlerine erişemeyeceği bir konumda olmasını istemiyoruz. 2018’den beri tüm okullarımızda, kolejlerimizde ve üniversitelerimizde öğrencilere ücretsiz dönem ürünleri sağlayarak çığır açan bir eylem gerçekleştirdik, okullar için mevcut olan regl sağlığı kaynaklarını iyileştirdik. Dünyada böyle bir eylemde bulunan ilk hükümet olmaktan da gurur duyuyoruz.”

İskoçya’da kadın hakları mücadelesi yürüten ve regl dönemi ürünlerinin ücretsiz dağıtılması için kampanyalar düzenleyen Hey Girls grubunun kurucusu Celia Hodson ise “Dönem Ürün Yasası, dönem ürünlerinin herkese ücretsiz olarak sunulması gerektiğini kabul etmede öncülük ettiğini gösteriyor. Yasanın ihtiyacı olanlara destek olacağını umuyoruz” diye konuştu.

Geçen mayıs ayında da İspanya’da kadınların uzun süredir talep ettiği regl izni hakkı yasal hale gelmiş; Avrupa’da ilk kez uygulanacak yasa kapsamında çalışanların menstrual dönemlerinde ayda beş güne kadar izin yapabilmesine olanak tanınmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.