DünyaManşetSağlık

İskoçya’da regl dönemi ürünleri artık ücretsiz

0

İskoçya’da regl dönemi ürünlerinin ücretsiz olmasına karar verildi. Ülke böylece tampon ve ped gibi ürünleri bedava sunan ilk ülke oldu.

İskoçya Parlamentosu‘nda dün kabul edilen düzenlemeyle artık yerel yönetimler ihtiyacı olan herkes için tampon, ped gibi regl ürünlerine erişimi sağlamak zorunda. Eczaneler başta olmak üzere spor salonları gibi halka açık alanlarda da tampon ve ped ürünleri para ödemeden alınabilecek.

Söz konusu yasa tasarısı İşçi Partisi milletvekili Monica Lennon‘ın önerisiyle hazırlandı. Lennon, maddi gücü yeterli olmayanlar için bu ürünlerin ücretsiz sağlanması konusunda 2016 yılında beri kampanya yürütüyordu.

Lennon, tasarının pratik ve ilerici olduğunun altını çizerek, ekonomik koşullar, kısıtlamalar nedeniyle salgın sürecinde regl dönemi ürünlerine bedava erişimin daha önemli hala geldiğini söyledi.

İskoçya Başbakanı: ‘Gurur duyuyorum’

İskoçya Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi Lideri (SNP) Nicola Sturgeon Twitter hesabından yaptığı paylaşımla bu çığır açan mevzuata oy vermekten gurur duyduğunu söyledi.

Ülkede yapılan bir araştırmaya göre, regl dönemi ürünlerine ayda ortalama 13, ömür boyu ise birkaç bin sterlin harcandığı tahmin ediliyor. Araştırmada pandemi sırasında yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle beş kişiden birinin ped veya tampon alma konusunda zorluk çektiği de belirtildi.

Yasanın yılda yaklaşık 8,7 milyon sterline mal olacağı öngörülüyor.

İskoçya’da 2018’de de ilkokul, lise ve üniversitelerde bu ürünler bedava olmuş, böylece dünya genelinde bir ilke imza atılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.