EkolojiManşet

İskoçya’da çevreyi kirletenlere hapis cezası gündemde

0

İskoçya Parlamentosu‘nda önerilen bir “ekolojik kıyım” yasa tasarısı, büyük kirleticilerin 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

İşçi Partisi‘nden Monica Lennon’ın tasarısıyla ilgili Parlamentoda şubat ayında sona erecek bir istişare süreci başlatıldı. İskoçya hükümeti, Döngüsel Ekonomi Bakanı Lorna Slater’ın önerileri tartışmak üzere Monica Lennon ile birlikte çalışacaklarını açıkladı.

Birleşik Krallık’ta ilk

Çevre katliamı mevzuatı, İskoçya’yı Birleşik Krallık‘ta çevre katliamı suçunu (yasadışı veya ahlaksız eylemler olarak tanımlanan ve yaygın çevresel hasara neden olan) içeren ilk bölge haline getirecek.

Taslakla, kurumsal ihmalden kaynaklanan petrol sızıntısı gibi olayları caydırmak ve cezalandırmak amaçlanırken ormansızlaşma veya yasa dışı balıkçılığın da yasa kapsamına girebileceği belirtiliyor. Tasarı, çevre katliamı suçu için en az 10 yıl, en fazla 20 yıl hapis cezası öngörüyor.

Bakan Lennon, “İskoçya’nın dünyada doğayı en çok tüketen ülkelerden biri olması” nedeniyle eyleme geçilmesi gerektiğini söyledi: “20 yıl kulağa biraz sert gelebilir, ancak burada geri dönüşü olmayan hasara yol açabilecek en ciddi etkiden bahsediyoruz, bu tür eylemler tüm ekosistemi yok edebilir.” .

‘Kapsamlı bir caydırıcılık sağlayacak’

Yasanın mevcut çevre mevzuatını tamamlayacağını ve mevcut düzenlemelerden kaçınmak isteyenler için kapsamlı bir caydırıcılık sağlayacağını belirten Lennon, “İnsanlar kendilerinin bir çevre katliamı suçlusu olabileceğinden endişeleniyorsa, kendinize iyi bir avukat bulmaları iyi olur” dedi.

Danışma aşaması sona erdikten sonra, tasarının parlamentoya gelmesi için en az  18 vekilin desteğini alması gerekecek.

Dünyada 13 ülke bir tür çevre katliamını yasal olarak tanıyor ve bunun uluslararası hukukta kanunlaştırılması yönünde büyüyen bir hareket bulunuyor. Tasarı,  Stop Ecocide International kampanyası tarafından da destekleniyor.

Başbakan Yusuf, COP28’e katılacak

Bu arada, Başbakan Hamza Yusuf, Net Sıfır Sekreteri Mairi McAllan ve İskoç şirketlerinden oluşan bir heyetin 30 Kasım’da Dubai‘de başlayacak BM İklim Zirvesi’ne (COP28) katılmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri‘ne gideceği açıklandı.

İskoçya hükümeti emisyonlarını 2045 yılına kadar net sıfıra indirmeyi öngören iklim değişikliği planının yayımlanmasını geciktirdiği için eleştiriliyor. Bakanlar ertelemeden Birleşik Krallık hükümetinin küçültülmüş hedeflerini sorumlu tutuyor.

Başbakan Yusuf, zirveye katılacak İskoç şirketlerinin yatırım çekmeyi ve “İskoçya’nın özellikle yenilenebilir enerji konusundaki küresel itibarını artırmayı” hedefleyeceğini söyledi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.