Manşetİklim Krizi

İskoçya 2020’de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor

0

İskoçya yenilenebilir enerji taahhütlerini en hızlı bir şekilde uygulamaya koyan ülkeler arasında yer alıyor. Bu yılın Kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesine ev sahipliği yapacak İskoçya, 2020 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlıyor.

Yenilenebilir enerjiye hızlı geçiş

Daha önce 2015 yılına kadar elektriğinin% 50’sini yenilenebilir enerji ile güçlendirmeye yönelik geçici bir hedef belirlemişti.  Scottish Development International‘a göre, 2015 yılında İskoçya’nın enerjisinin yüzde 59’unu yenilenebilir enerjiden karşılamaya başladı. O zamandan beri ülke yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya devam etti. 2017 yılında enerjisinin yüzde 68,1’ini yenilenebilir enerjiye geçiren ülke, 2018 de ise bu oranı yüzde 74,6’ya çıkardı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) açıkladığı verilere göre İskoçya Ocak ve Temmuz 2019 arasında 9.831.320 megawatt saat (MWh) rüzgar enerjisi üretti. Bu, 4.4 milyon İskoç evinin yüzde 182’sine veya İskoçya ve İngiltere’nin kuzeyindeki evlerin yüzde 100’üne güç verebilir.

En çok rüzgar enerjisi kullanılıyor

WWF İskoçya’nın İklim ve Enerji Politikaları Müdürü Robin Parker yaptığı açıklamada “Bunlar inanılmaz figürler; İskoçya’nın rüzgar enerjisi devrimi açıkça ileriye doğru güç vermeye devam ediyor. Ülkede aşağı yukarı hepimiz temiz enerjiden faydalanıyoruz ve tabii ki iklim de öyle” dedi.

Rüzgar enerjisi İskoçya’nın en gözde enerji kaynaklarından birisi ancak güneş, jeotermal, biyokütle, hidroelektrik ve hidrokinetik (dalga gücü) gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları da kullanılıyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmek İskoçya’yı Paraguay, İzlanda ve Kongo gibi aynı hedefe ulaşan diğer ülkeler listesine ekleyecek.

Sonraki hedef ısıtma ve ulaşım sektörleri

Scottish Renewables organizasyonu tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapor hükümetin bu konudaki aktif rolü sayesinde İskoçya’nın bu yıl hedefine ulaşacağını tahmin ediyor. İskoçya aynı zamanda iklim acil durumu ilan ederek 2045’e kadar karbon emisyonlarını sıfırlama taahhüdünde bulunmuştu. Taahhüt, Birleşik Krallık tarafından verilen tarihin beş yıl öncesini işaret ediyor.

Sivil toplum kuruluşları hükümetin bir sonraki odak noktasının ısıtma ve ulaşım sektörlerinin karbondan arındırılması olduğunu söylüyor. Hükümet, İklim Değişikliği Yasası’nın bir parçası olarak 2032 yılına kadar benzinli ve dizel araçları ve minibüsleri kullanımdan kaldırma sözü verdi. Bu, elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının sayısında büyük bir artış anlamına geliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.