DünyaManşet

İskoçya bağımsızlık için sandıkta

0
İskoç bayrağı

İskoçya’nın Büyük Britanya’dan ayrılması yönündeki referanduma bugün düzenleniyor.

İskoç bayrağı

 

Son anketlere göre, ayrılığa “hayır” diyenler 4 puanlık bir ara ile önde iken, geçtiğimiz hafta bağımsızlık yanlıları anketlerde 1 puan önde görünüyordu. Referandumda 16 yaş üstü birçok yeni seçmen oy kullanacak, ve katılımın çok yüksek olması bekleniyor.

Birleşik Krallık’ın kuzeyinde, yaklaşık 5,5 milyon kişinin yaşadığı İskoçya’da halka, 18 Eylül 2014 referandumunda, “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusu yöneltilecek.  İskoç Ulusal Partisi ve İskoçya Yeşilleri bağımsızlık taraftarı kampanya için mücadele ederken, İşçi Partisi ile Muhafazakârlar birliği korumak taraftarı “birlikte daha iyiyiz” kampanyası için propaganda yaptılar.

İngiltere’ye göre daha ilerici ve sosyal politikalar taraftarı bir seçmen kitlesine sahip İskoçya’da bağımsızlık taraftarları, bunu ulusalcılıktan ziyade kendi kendilerini tercih edecekleri şekilde yönetebilme imkânı için istiyor. Anketlerde bağımsızlık için “evet” oyunun öne geçmesi üzerine Britanya hükümeti daha geniş siyasi ve mali özerklik vaad etse de, seçmenler bunu “çok geç ve çok az” olarak değerlendiriyor. Evet kampanyasının yapıcı mesajı özellikle gençler arasında hitap buluyor.

Ayrılık kararı alınırsa, bu 18 ay sonra uygulamaya geçecek ve İskoçya Sterlin’den ayrılmak zorunda kalabilecek. Bu ihtimal ve AB üyeliğinin garanti olmadığı gibi tehditler İskoçya halkında itici bulunurken, İskoçya’nın ayrılmasının kronik bütçe açığı ve yüksek oranda finans sektörü borçluluğu olan Britanya ekonomisini iyi etkilemeyeceği de biliniyor.

lskoçya, 1707’de ülkelerin ayrı parlamentolarınca alınan Birleşme Kararı’ndan beri İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda ile Birleşik Kırallık’ın bir parçası.

(Ajanslar, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.