2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

İskenderun’da halk dayanışma halinde: Bu insanlar içinde büyük kahramanlar var

0
İskenderun, Drone Fotoğraf: Cevat Ezgin
İskenderun, Drone Fotoğraf: Cevat Ezgin

Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 16 bin 546’ya, yaralı sayısı 66 bin 132’ye yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyor. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Hatay. Depremden onlarca saat sonrasında bile bölgeye arama kurtarma ekipleri gelmemişti ancak son iki gündür bölgeye yoğun bir yardım ulaşımı söz konusu oldu.

İskenderun’da deprem hemen hemen her binada yıkıma sebebiyet verdi, kalanlarda ise hasar bulunuyor. İlçede neredeyse her noktada soğukta kalan insanlar kendilerini yaktıkları ateşlerle ısıtıyor. Hastaneler ise acil müdahaleye yanıt verecek kadar ayakta kalamamış, ya yıkılmış ya da hasar almış durumda. Ali Danış da İskenderun’da enkaz altında yakınları kalan vatandaşlardan biri ve enkazın altından çıkarılan yakınları için bulunduğu İskenderun Devlet Hastanesi‘nden aktarıyor:

“Hastanede açık çok servis yok. Hastanenin bir kısmı, acil girişi enkazdan ölü olarak çıkarılan kişileri alıyor. Orada kimliklerine bakıyorlar. İnsanlar da gelip cenazelerini alıyor. Ancak belli bir prosedürden geçmesi gerekiyor. Savcı var. Bazılarında otopsi gerekliliği var.”

İskenderun, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

İskenderun, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Şu ana kadar kentte müdahale edilmeyen çok fazla insan kalmadığını aktaran Danış, bir zamanlar hastane henüz yıkılmamışken girişinde “Acil” yazan acil servisin yanında Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE çadırları olduğunu aktarıyor. Gelen yararlılara ise burada müdahale ediliyor. 

‘Başından beri muazzam bir koordinasyonsuzluk, yönetim eksikliği, bilgi eksikliği var’

Ali Danış, aslında depremin ilk gününde de (6 Şubat) bölgede arama kurtarma ekipleri olduğunu fakat koordine olunamadığını şu sözleriyle anlatıyor:

“Başından beri muazzam bir koordinasyonsuzluk, yönetim eksikliği, bilgi eksikliği var. Merkez kriz yönetimi diye bir yer yok. Bu hastanenin içinden çıkan insanların sayılarıyla ilgili doğru düzgün bilgi almak mümkün değil. Asayiş sağlamak için polisler var. Polisler de kendilerince bazı şeyleri kayıt altına almaya çalışıyor. Ama bu iş ne kadar onların işi? Bu da bir soru işareti. Bazı ekipler geldi ve biraz çalışma yapıp gitti.”

İskenderun, Drone Fotoğraf: Cevat Ezgin

İskenderun, Drone Fotoğraf: Cevat Ezgin

“Depremi takip eden 24 saat sonunda sabaha karşı 3.00 civarı burada, hastanenin içerisinde çardak gibi bir yerde ısınmaya çalışan bir AKUT ekibi vardı” diyen Ali Danış, bu ekibe neden arama kurtarma çalışması yapmadıklarını sorduklarını ve bunun karşılığında ise şu yanıtı aldıklarını söylüyor:

“Biz kendimiz inisiyatif alamayız, AFAD’tan bizi yönlendirmeleri lazım.”

İskenderun Devlet Hastanesi’nin bazı noktalarında, kendi yakınlarının da olduğu yerlerde, çalışmalar yapıldığını aktarıyor Danış ve şöyle devam ediyor:

“Bizim yakınlarımızın olduğu tarafa, üçüncü günün öğleden sonrasına kadar dokunulmadı hiç. Ses aldıkları yere öncelik verdiklerini söylediler, haklı olarak.”

‘Peki burası?’

Gönüllülerin arasında çeşitli özel grupların da arama kurtarma ekipleri olarak bulunduğunu aktaran Danış, şu ana kadar AFAD ekibiyle birlikte bölgeye Türkiye Kömür İşletmeleri ve ANDA gibi kurumların ekiplerinin de intikal ettiğini aktardı. Danış’ın tanık olduğu bir diğer durum ise bölgedeki vatandaşların nasıl bir halde olduklarını anlamak adına oldukça önemli:

“Bu ekipler [arama kurtarma ekipleri] bir süre çalışıp gittiler. Antakya‘ya gittiklerini söylediler. ‘Peki burası?’ diye soruldu. Sanırım onlar da kurtarma yapabilecek şekilde yönleniyorlardı: Ses gelmiyorsa işimizi bitirdik şeklinde. Enkazın üstünde jandarmaya ait arama timi var. Biraz mucizevi şekilde, yoğun bakım ünitesi, palyatif tedavi ve genel cerrahi bölümünün olduğu noktada, canlı bir kadın olduğu söylendi. Hala da onu çıkarmaya çalışıyorlar. Kimliği henüz belli değil ama orada çok sayıda ölü vatandaşlar var. Bizim yakınlarımız da büyük ihtimalle oradalar. Çünkü burada kimliği belirlenemeyenlerin olduğu yerde, ben girip teşhis için ara ara dolaşıyorum. Orada da göremedim.”

İskenderun, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

İskenderun, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

‘Bu insanlar içinde hakikaten büyük kahramanlar var’

İskenderun’da fazlasıyla gıda olduğunu ve birçok kuruluştan ekibin bulunduğunu belirten Ali Danış, birçok vatandaşın kendi inisiyatifiyle oradaki vatandaşların ihtiyaçlarını giderdiğini anlatıyor:

“Gerçekten insanların içindeki bu iyiliği görmek lazım. Motosikletine yükleyip ekmek getirenler var. Süt getirenler var. Herkes bir şekilde bir şey yapmaya çalışıyor. Kızılay’ın ikram aracı da var. Tedarik edilen her şey hemen hemen insanların kendi inisiyatifleriyle tedarik edildi. Mesela kızım koşturdu; bize İstanbul’dan da destek olan arkadaşların da yardımıyla çalışmaların da gece devam edebilmesi için ışık donanımı ayarladı. Enkaza çıkan insanların kendi çabalarıya çalışmaları her zaman çok etkin olmuyor. Çoğunun donanımı yok,  eğitimleri de yok zaten. Bu insanlar içinde hakikaten büyük kahramanlar var. Elleriyle beş altı kişiyi çekip kurtarmış çok insan var. Bir sürü insan çabalıyor ama hakikaten korkunç bir yönetim ve otorite zaafı var. Mesela İBB’nin yolladığı gıda erzak deposu dün yağmalanmış.”

You may also like

Comments

Comments are closed.