Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşetYerel

İşkencedere Vadisi’nde taş ocağına karşı direnişe müdahale: 15 kişi gözaltına alındı

0

Haber: Gençağa Karafazlı – Hüseyin Altun

*

Rize İkizdere‘de bulunan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı protestolar devam ederken, jandarma yurttaşlara müdahale etti.

Taş ocağı için çalışma yürütülen bölgeye halkın girişini engellemek isteyen jandarma, yurttaşların arazilerine girdi. Direnmemeleri için tehditlerde bulundu.

Yurttaşlar, jandarmayı arazilerinden çıkardı

Fakat yurttaşlar, arazilerine giren jandarmayı bölgelerinden çıkarırken, iş makinesinin çalıştığı alana da dağlardan ve ormanlardan geçerek ulaştı.

Vadiye girişte yurttaşlar iş makinelerinin önüne geçti. Bölgede barikat kuran askerler, halka biber gazıyla müdahalede bulundu ve 15 kişiyi gözaltına aldı.

Bir kadın, kepçe önünde baygınlık geçirdi.

‘Halk vazgeçmiyor’

Yaşananları Twitter hesabından paylaşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, kolluk güçlerinin halka müdahalesine tepki gösterdi:

Direnişin 4.gününde erkenden çekileceğiz diyerek halkı kandıran kolluk güçleri, gazla saldırarak yaşlı kadın ve erkekleri dövüp yerlerde sürüklediler! Gözaltılara rağmen bekleyiş sürüyor! Halk vazgeçmiyor!

Kadınlar direniyor

Kadınların direnişe desteği de sürüyor. Taş ocağı çalışmalarının yeniden başlamasıyla birlikte tekrar canlanan protestolarda kadınlar iş makinesinin bölgede çalışma yapmasına izin vermedi. Kadınların direnişi sonrası iş makinesi bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Protestolar esnasında bir kadın yaşananlara şöyle tepki gösterdi:

Biz buraya geldik burası bizim babamızın vatanıdır burayı korumak için buraya geldik. Cengiz için babamızın vatanından kimsenin bizi kovmaya hakkı yok. Taş ocağı değil çay fabrikası istiyoruz yaşam alanlarımızın taş ocağına kurban edilmesine karşıyız, buraya taş ocağı yapılırsa kendi topraklarımızdan göç etmek zorunda kalacağız, yaşayacak başka yerimiz yok nereye gideceğiz, müteahhitler kar edecek diye bu güzelim vadimizi katletmeye yok etmeye ne hakkınız var.

Benim 6 bin metre tapulu arazım var bana tapu veriyorsun sonradan bana verdiğin yetkiyi bana sormadan alıp istediğin gibi kullanıyorsun. Tapulu arazilerimizin ne olacağına bir tek kişi karar veremez.”

You may also like

Comments

Comments are closed.