İklim KriziManşet

Isınan Kuzey Kutbu’nda yağışlar artıyor: Hayvanlar beslenemeyebilir, sel basabilir

0

Yapılan son araştırmaya göre, küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında gelen ve sıcaklıkların her yıl bir öncekinin rekorunu kırdığı Kuzey Kutbu‘nda, iklim değişikliği nedeniyle kar, yağmur ve donan yağmur miktarında artış var.

BBC‘nin aktardığına göre, Alaska Fairbanks Üniversitesi liderliğinde yapılan araştırmada, 1950’den bu yana bölgede yağışların ilk olarak yüzde 10, ardından da yüzde 15 arttığı tespit edildi.

Araştırmada, sıcaklıkların artmasından dolayı okyanus üzerindeki buz tabakasının daha çok güneşe maruz kaldığı, bunun da daha fazla buharlaşmaya neden olduğu, sonucunda da kar ya da yağmur yağdığı kaydedildi. Sonuçlara göre, bölge, Ekim 2021-Eylül 2022 arası son 72 yılın üçüncü en yağışlı yılını geçirdi.

Kuzey Kutbu’ndaki ısınma ve erime olağanüstü seviyeye ulaştı
Grönland’da ilk kez görülen yağmur, gezegen için ne anlama geliyor?
Kuzey Kutbu’nda yıldırımlar 2021’de son dokuz yılın iki katına çıktı

En yoğun bir ve beş günlük yağış miktarı artıyor

Alaska Fairbanks Üniversitesinden Prof. John Walsh, Kuzey Kutbu’ndaki özellikle okyanus üzerindeki izleme istasyonlarının seyrekliğinin bazı hava olaylarının incelenmesini ciddi şekilde zorlaştırdığını söyledi. Walsh, uzmanların var olan verileri inceleyerek ve bir küresel iklim modeli gibi bağımsız analitik yaklaşımlar kullanarak araştırılan hava olaylarının anlaşılmasının artık daha mümkün olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Şebnem Coşkun, Özge Elif Kızıl / AA.

Kuzey Kutbu’nun çoğu bölgesinde, yılın en yoğun bir günlük ve beş günlük yağış miktarlarında yükselme eğilimi olduğunu ifade eden Walsh, özellikle Kuzey Atlantik‘te yağış olan günlerin gitgide arttığını aktardı.

Araştırmada, özellikle donan yağmurun büyük bir sorun haline geldiği belirtilerek, geride kalan buz tabakasının, yolları daha tehlikeli hale getirdiği ve bahar gelene kadar vahşi hayvanların beslenmesini zorlaştırdığı belirtildi. Artan yağmur nedeniyle ortaya çıkan diğer sorun da karların daha hızlı erimesi ve bunun da sel ile sonuçlanması.

Şikago‘daki Amerikan Jeofizik Birliği’nin (AGU) sonbahar toplantısında açıklanan raporda, Kuzey Kutbu’ndaki hava olaylarıyla ilgili göstergeler ve “hayati işaretler”e bu yıl ilk kez “yağış” eklendi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.