DünyaManşet

IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü

0

Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Bağdadi’nin operasyonla öldürüldüğünü duyurdu.Operasyona örgütün 2013 yılında kaçırarak zorla Bağdadi ile evlendirdiği Amerikalı yardım görevlisi Kayla Mueller’in adı verildi.

Beyaz Saray’da açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi‘nin Suriye‘de düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü duyurdu. Operasyon hakkında açıklama yapan Trump, Bağdadi‘nin bir tünele girdiğini ve Amerikan K9’larının onu takip ettiğini söyledi ve “Bağdadi kendisini üzerindeki patlayıcılı yelekle patlattı. DNA sonuçları ölen kişinin o olduğunu teyit etti. Bir korkak gibi öldü, kaçarak ve ağlayarak” dedi.

Bağdadi‘nin son birkaç haftadır radarlarında olduğunu vurgulayan Trump, operasyonda Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak ile koordineli çalıştıklarını belirterek, bu ülkelere teşekkür etti.

Açıklamasında “Türkiye nereye gittiğimizi biliyordu, bazı topraklarında uçuş gerçekleştirdik. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Çok alçaktan çok hızlı uçuş gerçekleştirdik” diyen Trump, Rusya’nın kendilerine hava sahasını açtığını belirterek “Rusya bize harika davrandı” diye konuştu.

Operasyonun adı Kayla Mueller oldu

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi‘nin öldürüldüğü operasyona, örgütün 2013‘te kaçırdığı Amerikalı yardım görevlisi Kayla Mueller‘in adı verildi. Halep‘te rehin alınan Mueller, Bağdadi ile zorla evlendirilmiş, IŞİD liderinin cinsel saldırısına ve işkencesine maruz bırakılmıştı. Mueller 2015‘te Rakka‘da bir hava saldırısında yaşamını yitirmişti.

Erdoğan: Önemli bir dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdadi’nin ölümününün ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “DEAŞ terör örgütü elebaşının etkisiz hale getirilmesi, teröre karşı müttefiklerimizle ortak yürüttüğümüz mücadelenin önemli bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da terörle mücadeleye katkı sunmaya devam edecektir. DEAŞ, PKK/YPG ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadelede en çok bedel ödeyen ülke olarak, bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Teröre karşı müttefiklik ruhuna uygun, kararlı bir mücadele verildiği takdirde tüm insanlığın huzura kavuşacağına gönülden inanıyorum.”

İngiltere: Mücadelemiz bitmedi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Bağdadi‘nin ölümü terörle mücadelemiz için önemli bir an. Ancak IŞİD‘in kötülükleriyle mücadelemiz hala bitmedi. Koalisyon ortaklarımızla IŞİD‘in ölümcül, barbar eylemlerini tamamen ve sonsuza dek sona erdirmek için birlikte çalışacağız” dedi.

Rusya: Bağdadi haberlerine şüpheyle yaklaşıyoruz

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Bağdadi‘nin Suriye‘de düzenlenen operasyonla ölü ele geçirilmesine ilişkin açıklamalara şüpheyle yaklaştıklarını belirterek şunları söyledi: “Bağdadi‘nin öldürülmesine yönelik operasyonda yer aldıklarına dair çelişkili açıklamalar yapan ülke sayısının artması, operasyonun gerçekliği ve başarısıyla ilgili şüphe uyandırıyor.”

Konaşenkov açıklamasının devamında “Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi‘nde düzenlenen operasyonla ilgili güvenilir bilgiye sahip değil” dedi.

Fransa: Bağdadi’nin ölümü IŞİD’e sert bir darbe

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye‘deki ABD operasyonunu, “Bağdadi‘nin ölümü IŞİD‘e sert darbe ancak bu sadece bir aşama. Uluslararası koalisyon ortaklarımızla birlikte bu terörist organizasyonun tam yenilgiye uğratmak için mücadelemiz devam ediyor. Bu bizim Ortadoğu‘daki önceliğimiz” şeklinde yorumladı.

İran: Sadece kendi yaratığınızı öldürdünüz

İran Enformasyon Bakanı Muhammed Javad Azari-Jahromi ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, ABD’yi IŞİD’in kurulmasında rolü olmakla suçlayarak Bağdadi’nin ölümüyle ilgili “Önemli bir mesele değil. Sadece kendi yaratığınızı öldürdünüz.” ifadesini kullandı.

İsrail: Önemli bir dönüm noktası

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da “IŞİD’in başı Bağdadi’nin öldürülmesindeki etkileyici başarısından dolayı Başkan Trump’ı tebrik ediyorum. Bu, terör örgütleri ve terörist devletlerle savaşma konusundaki Amerika Birleşik Devletleri ve tüm özgür ülkelerin ortak kararlılığını yansıtıyor. Bu başarı önemli bir dönüm noktası, ancak önümüzde hala yapılacak işler var” açıklamasında bulundu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.