Emekİnsan HaklarıManşet

İşçiler Kılıçdaroğlu’na anlattı: Tek atık toplamamış insanlar Meclis’te ‘sıfır atık’ için alkışlanıyor

0
kılıçdaroğlu
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (25 Mayıs) başkent Ankara‘daki İmrahor Mahallesi‘nde geri dönüşüm işçileri ile bir araya geldi.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Hacı Karaman ile de görüşen Kılıçdaroğlu, sektördeki işçilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Yaşadıkları sorunları aktaran geri dönüşüm işçileri, mesleklerinin en zorlu yönlerinin sosyal güvencenin olmaması ile toplum tarafından yok sayılmak olduğunu belirtti.

‘Yok sayılmak istemiyoruz’

Meslektaşları adına konuşan bir geri dönüşüm işçisi, “Yok sayılmak istemiyoruz. Sokaklarda farklı gözlerle bakılıyor bize. Ama biz alnımızın teriyle yapıyoruz bu işi” diye konuştu.

Hem antika hem de milli servet değeri olan ikinci el eşyaları bir pazarda satmak istediğini ifade eden işçi, “Daha önce pazarımız vardı; ama kapattılar. Ona bir ön-ayak olursanız çok iyi olur. Sıfır atık diye bir uygulama getirdiler, biz hayatı boyunca bu anlayışla çalışan insanlarız” dedi ve şunları kaydetti:

Hayatı boyunca tek bir atık toplamamış insanlar Meclis’te alkışlar alıyorlar; ama sırf atık topladığımız için bize 600 TL ceza yazıyorlar. Üreten biziz, geri dönüşümü devlete biz öğrettik.

kılıçdaroğlu

‘Sosyal güvencemiz yok’

Sokakta yıllar boyunca kâğıt toplamanın zor bir meslek olduğuna değinen işçiler, “Kâğıt, plastik, naylon topluyoruz. Yıllardır emeğimizle geçimimizi sağlıyoruz, bunu bir meslek haline getirdik. Ama güvencesiz bir meslek. Sosyal güvencemiz yok” diye belirtti.

“Allah Çankaya Belediyesi’nden de razı olsun. Yıllarca bize hiçbir sorun yaşatmadılar. Bize iyi davranıyorlar. Allah sizi bu seçimden sonra cumhurbaşkanı olarak görmeyi de nasip eder inşallah.”

‘Size ceza değil, madalya verilmesi lazım’

Geri dönüşüm işçilerini dinledikten sonra konuşan Kılıçdaroğlu, işçilere verilen para cezalarını kast ederek “Size ceza değil, madalya verilmesi lazım” yorumunda bulundu.

İşçilerin yaşadığı sorunlar için elinden geleni yapacağını belirten CHP lideri, “Sosyal güvencenizin olması ve zamanı gelince de emekli olmanız, emekli aylığı almanız lazım. Onunla ilgili de bir düzenleme yapılması gerekiyor” diye konuştu.

‣ Atık Toplayıcıları’ndan Geri Dönüşüm Emekçileri’nin sorunları çalıştayı

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.