İklim KriziManşet

Irma Kasırgası Florida’ya ilerliyor: Ölü sayısı 14’e yükseldi

0

Atlantik’te bugüne kadar oluşan en şiddetli kasırga Irma, hızını kesmeden yoluna devam ediyor. Karayipler’de büyük bir yıkıma yol açan kasırga en az 14 kişinin ölümüne neden oldu.

Antigua, Barbuda, Turks ve Caicos adalarıyla ABD’ye bağlı Virjin Adaları büyük hasar aldı. İçme suyu şebekelerinin zarar görmesinden dolayı salgın hastalık riski arttı. İngiltere toprağı olan Turks ve Caicos adalarının açıklarında, dalga boyları 11 metrenin üzerine çıktı. Hala 2010’daki büyük depremin yaralarını sarmaya çalışan Haiti’de de Irma Kasırgası nedeniyle altyapı hasarları oluştu. Takım adaların en büyüğü Grand Turk adasında evlerin çatıları uçarken, yerleşim yerlerinin büyük kısmında sel felaketi yaşandı. Yerel havalimanlarında meydana gelen hasarlar nedeniyle insani yardım ulaştırma konusunda da sıkıntılar yaşanıyor.

Irma ABD’ye doğru ilerlerken, Florida eyaletinin sahil bölgelerinde yaşayan yaklaşık 500 bin kişinin tahliye ediliyor. Kasırganın Pazartesi günü Florida’ya ulaşması bekleniyor. Saatte 300 km hızla ilerleyen Irma’nın hızı ana karaya yaklaştıkça bir miktar azaldı ve saatte 270 km’ye geriledi. Ancak kasırga hala en tehlikeli seviye olan kategori 5 olarak sınıflandırılıyor.

Kızılhaç: 26 milyon kişiyi etkileyebilir

Kızılhaç örgütü, şu ana kadar 1,2 milyon kişinin Irma Kasırgası’ndan etkilendiğini, ilerleyen günlerde bu sayının 26 milyona çıkacağını söyledi. Örgüt ayrıca temiz suya erişimin kesildiği bölgelerde salgın hastalık riskinin ortaya çıktığını da ifade ederek, “Afet nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının artması muhtemel” dedi.

Bahamalara doğru ilerleyen Irma’dan en çok etkilenecek bir sonraki kara parçasının ise Küba olacağı ifade ediliyor. Küba’da en büyük hasarı vermesi beklenen sahil şeridindeki otellerde kalan binlerce turist, iç bölgelere taşındı.

Jose Kasırgası büyüyor

Irma’yı Jose ve Katia adlı kasırgalar takip ediyor. Üçüncü kategoriye yükselen Jose Kasırgası Atlantik’in ortasında, Barbuda’ya 900 mil uzaklıkta, Karayipler’e doğru ilerliyor. Hızı saatte 145 km olan Jose’nin büyük bir kasırgaya dönüşeceği tahmin ediliyor. Atlantik Okyanusu’nda yıllar sonra aynı anda üç kasırga aynı anda görülüyor.

 

(BBC Türkçe, VOX, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.