KadınManşet

İrlanda kürtaj yasası için bugün sandık başında

0

Halkının büyük çoğunluğu koyu Katolik olan ve AB ülkeleri arasında en sert kürtaj yasasına sahip İrlanda’da bugün kürtaj referandumu yapılıyor.

Anayasadaki sekizinci ek maddenin, yani doğmamış bebeğin yaşam hakkının güvenceye alındığı maddenin kaldırılıp kaldırılmaması oylanacak.

Anketlere göre “Evet, kaldırılsın” diyenler önde görünüyor. Eğer referandumdan “evet” çıkarsa, hemen akabinde hükümet yeni kürtaj yasa tasarısını oylayacak.

Yeni tasarı, kürtajın 12’nci hamilelik haftasına kadar serbest bırakılmasını öngörüyor.

Anne sağlığının tehdit altında olması ya da ceninin sağlıksız gelişimi gibi istisnai durumlarda ise 22’nci hamilelik haftasına kadar kürtaja izin verilebilecek.

İrlanda’da kürtaj hep yasaktı.

1983 yılındaki referandumla “doğmamış bebeğin yaşama hakkı” anayasa ile de güvence altına alındı.

Anayasaya ilave edilen sekizinci ek maddeyle embriyo da anneyle aynı yaşam hakkına sahip oldu. Kürtaj yaptıran anneye 14 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

2014 yılında yürürlüğe giren bir istisnaî düzenlemeye göre, annenin gebeliğe bağlı hayatî tehlikesi söz konusuysa o zaman kürtaja izin veriliyor. İrlanda Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu gerekçe nedeniyle hastanelerde bugüne kadar 25 kürtaj yapıldı.

 

(DW Türkçe)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.