LGBTİ+Manşet

İrlanda, evlilik eşitliğine referandum ile “evet” dedi

0

İrlanda yapılan referandumla evlilik eşitliğini kabul etti. Hem Katolik Kilisesi hem de LGBTİ hakları savunucuları, referandum sonucunun İrlanda’da önemli bir sosyal dönüşüme işaret ettiğini vurguladı.

Supreme Court Rulings Boost Gay Marriage

Yapılan referandumda İrlanda’nın yüzde 62,1’i evlilik eşitliğine “evet” dedi. İrlanda, evlilik eşitliğini referandumla kabul eden ilk ülke oldu. Diğer 19 ülke, bunu yasal düzenlemeler ve mahkemeler aracılığıyla gerçekleştirmişti.

Referandum sonucunda, İrlanda Anayasası’na evlilikle ilgili madde şöyle değişecek: “Evlilik, cinsiyet ayrımı olmaksızın iki kişi arasında yasayla gerçekleştirilebilir.”

IRELAND-GAY-MARRIAGE-VOTE

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, sonucu kutlarken, İngiltere Başbakanı David Cameron da Twitter hesabından “İrlanda halkını tebrik ederim, eşcinsel evlilik için oy kullanarak heteroseksüel de olsanız eşcinsel de olsanız eşit olduğunuzu gösterdiniz” dedi.

Referandum sonucunun açıklanmasının ardından Dublin’de ortaya çıkan gökkuşağı, sosyal medyada paylaşıldı.

İrlanda eşcinselliği suç olmaktan 1993’te Avrupa Birliği’ne girebilmek için çıkarmıştı.

Avrupa’da evlilik eşitliğinin yasal olduğu ülkeler Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İskoçya, İngiltere ve Galler.

Britanya’da eşcinsel evliliğin yasallaşmadığı tek ülke ise Kuzey İrlanda.

(Bianet)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.