ManşetEkoloji

Irkçılık yalnızca insana değil hayvana ve doğaya da zararlı

0

Washington Üniversitesi’nde görevli bilim insanları eşitsizliğin ekoloji üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma ele aldı.

Daha önce yayınlanmış 170 araştırmanın incelendiği araştırmada, özellikle ırkçılık ve sınıfçılık gibi sosyal eşitsizliklerin biyolojik çeşitliliği ve kentlerdeki bitki ile hayvanların ekolojik sağlığını etkilediği saptandı.

Bilim insanları, araştırma sonucunda bilim camiasına doğanın korunması için çevresel adalete ve ırkçılık karşıtı uygulamalara da odaklanmaları çağrısı yaptı.

Sanayi atıkları, çöpler ve olmayan ağaçlar

AA’nın aktardığına göre ABD’e yürütülen çalışmada,  ırkçılık ve diğer eşitsizliklerin ABD’de biyolojik çeşitliliği azalttığı, kentsel ısı adası etkisini ve iklim sorununun etkilerini artırdığı belirtildi.

ABD genelindeki büyük kentlerde, düşük gelirli ve ırksal azınlık durumundaki kişilerin oturduğu bölgelerde az ağaç olduğuna dikkat çekilen araştırmada, ağaçlarla kaplı alanların azalmasının hava sıcaklıklarının yükselmesi ve bitki ile hayvan çeşitliliğinin azalması anlamına geldiği vurgulandı.

Araştırmada, söz konusu bölgelerin, zenginlerin ve beyazların çoğunlukta olduğu alanlara oranla sanayi atıkları veya çöplüklerine daha yakın olma eğilimi taşıdığı aktarıldı.

Eşitsizlikler iklimi ve doğayı etkiliyor

Ağaçların az olduğu bölgelerin daha sıcak, daha kirletilmiş olduğu ve buralarda hastalık taşıyan böceklerin de oldukça çok bulunduğu kaydedilen araştırmada, bu gibi ekolojik farklılıkların kaçınılmaz surette insan sağlığı ve refahını etkilediğine dikkat çekildi.

Araştırmaya öncülük eden ABD’nin Washington Tacoma Üniversitesinde görevli Yardımcı Doçent Christopher Schell, ırkçılığın dünyayı tahrip ettiğini ve birbirlerine karşı davranma şeklinin doğal yaşama karşı yapısal şiddet olduğunu söyledi.

Michigan Üniversitesi ve California Üniversitesinin Berkeley Kampüsünden bilim insanlarının da katkı sağladığı araştırmanın sonuçları, “Sciencemag” adlı internet sitesinde yayımlandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.