DünyaManşet

İran’ın Serebrenica’sı: Humeyni döneminde 20bin sol görüşlü öldürüldü

0

Lahey’de İran İslam Devrimi sırasında sol görüşlü iranlıların toplu olarak katledildiğine ilişkin toplanan mahkeme kararını verdi. Mahkeme devrim sırasında devrime destek veren solcuların devrimin gerçekleşmesinin ardından yan yana mücadele verdikleri şeriat yanlıları tarafından katledildiğine hükmetti. Ayetullah Humeyni yönetiminin 20bini aşan sayıda sol görüşlüyü katlettiğinin belirtildiği mahkeme kararında ayrıca infaz etmeden önce sol görüşlülere fikirlerini değiştirmeleri için seçenek sunulduğu kabul etmeyenlerin infaz edildiği bilgisi de var.

Lahey’de toplanan mahkeme ilhamını Vietnam savaşı sırasında ABD’nin işlediği insan hakları suçlarına karşı Bertrand Russell ve Jean-Paul Sartre tarafından oluşturulan Russesl Mahkemesinden alıyor. Hollanda’nın Lahey kentinde kurulan Lahey Mahkemesi dünya üzerindeki pek çok bölgede işlenen insan hakları suçlarına karşı çalışarak, dökümanlar ve belgeleri inceliyor üzerinde çalışan konu hakkında bir karara varıyor.

Lahey’de kurulan İran Mahkemesi de İran İslam Rejimi sırasında işlendiği iddia edilen insan hakları suçlarına ilişkin çalışmalar yürütüyordu. İngiltere’de yayınlanan Independent Gazetesi, mahkemenin bu kararını Yugoslavya iç savaşı sırasında bosnalı sırpların liderin Ratko Mladiç’in Serebrenika kentinde 20bin müslüman boşnağı katletmesini anımsatarak, “İran’ın Serebrenika”sı şeklinde duyurdu.

İran’da Şah rejimi 1981 yılında yapılan devrim sonrasında yıklımıştı. Devrime şaha karşı olan tüm kesimler destek vermiş, solcular ve diğer tüm kesimler devrimin asıl gücü islami kesim ile omuz omuza mücadele ederek İran İslam Devriminin gerçekleşmesini sağlamışlardı.

Lahey Mahkemesi’nin yürütme kurulundan Sir Geoffrey Nice’ın Independant’a aktardığı bilgilere göre, 1980ler boyunca İran İslam Cumhuriyeti sayıları onbinleri bulan iran vatandaşını rejimle çatışan siyasi fikirleri olduğu gerekçesi ile tutukladı ve infaz etti. Bu infazlar öyle gözü kara bir şekilde gerçekleşti bakire bir kadına,Şeriatta bakire kadının infazı yasak olduğu için, infaz edilmeden hemen önce tecavüz edildi.

(The Independent, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.