İnsan HaklarıKadınManşetYeşil Gazete TV

[Yeşil Gazete TV] Morlu Yeşilli – İranlı Jina Omid anlattı: Bu bir protesto değil, bu bir devrim!

0

Yeşil Gazete TV‘de Nilüfer Sayılan, Morlu Yeşilli’nin ilk programında Türkiye’de yaşayan İranlı kadın Jina Omid ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gülriz Şen ile İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek başladı.

“Başörtüsünü düzgün takmadığı ve saçı göründüğü” bahanesiyle öldürülen Amini‘nin ardından pek çok kadın gibi saçlarını kazıyan Jina Omid, taleplerini ve hislerini şu sözlerle anlattı:

“-Çok acı çektik o dönemde ama saçlarımız kazımamızın en büyük sebebi, biz bunu ilan ettik devletimize; biz, devletimize savaş ilan ettik. Artık yeter! Bunca zaman bu kadar zulme bir dur demek için bunu yaptık.

-Nilüfer Sayılan: Yani sen de birçok kadın gibi saçlarını isyan bayrağına çevirdin?

-Evet, isyan bayrağı diyelim, savaş diyelim! Normal haklarımızı bile bizden almışlar ve onları savaşarak geri almamız gerekiyor. Bu yüzden kazıdık. Seve seve yaptık. Hiç pişman değiliz, özgürlük her şeyden daha önemli.”

Mahsa’nın ardından neler oldu?

Jina Omid, bu soruya da öyle yanıt veriyor:

“Ben bu soruyu kendime defalarca sordum: Çok şey oldu… İki gün ölecek mi diye haberlere kilitlendik ve ölüm haberini aldığımız gece, benim ruhum çıktı, ruhum öldü. Daha önce nasıl yaşıyordum bilmiyorum ama eminim, artık hayatım değişti. O geceden sonra eski kadın olamadım…”

Yayının tamamını, Yeşil Gazete TV Youtube hesabımızdan izleyebilirsiniz.

 

Ayda bir gün yayımlanacak Morlu Yeşilli programımız ve diğer tüm içeriklerimizden haberdar olmak için Yeşil Gazete TV‘ye abone olmayı  ve bildirimlerinizi açmayı unutmayın!

You may also like

Comments

Comments are closed.