DünyaKadınManşet

İran’da Özgürlük Kulesi önünde dansa 10 yıl hapis cezası

0
İran‘ın başkenti Tahran‘da Azadi (Özgürlük) Kulesi’nin önünde dans ederken çekilen görüntülerini Instagram‘dan paylaşan bir çifte toplamda 10 yıl hapis cezası verildi.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başı açık olduğu gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesine tepki olarak protestoların patlak verdiği İran’da, tepki çeken yargı kararlarına bir yenisi eklendi.

20’li yaşlarındaki bir çift, Özgürlük Kulesi’nin önünde dans ederken çekilen görüntülerini paylaşmaları sonrasında toplamda 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlamalar arasında ‘fuhuş’ da bulunuyor.

Söz konusu videoda, 21 yaşındaki Astiazh Hakiki ile 22 yaşındaki Emir Muhammed Ahmadi dans ederken görülüyor. Çiftin yaklaşık 2 milyon takipçiye sahip olan Instagram hesaplarından paylaştıkları görüntülerde Mahsa Amini eylemlerine atıf yer almasa da, Hakiki’nin başının açık olduğu görülüyor.

BBC Monitoring‘in aktardığına göre, çift bu videoyu paylaştıktan sonra evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alındı.

Hakiki ve Ahmadi’ye, “yolsuzluğu ve fuhşu teşvik etmek”, “ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak” ve “devlete karşı propaganda yapmak” suçlamalarından toplamda 10 yıl hapis cezası verildiği aktarılıyor. İkilinin hangisine hangi suçlamaların yöneltildiği ve ayrı ayrı kaçar yıl hapis cezası verildiği henüz net olarak bilinmiyor. Çifte aynı zamanda iki yıl boyunca sosyal medya yasağı getirildi, ülkeyi terk etmeleri yasaklandı. 10 yıllık hapis cezasının uygulanıp uygulanmayacağı ise belli değil.

Sivil itaatsizlik sürüyor

Amini’nin ölümü sonrasında İran’da eylül ayında patlak veren protesto hareketi, 1979’daki ‘İslam Devrimi’nden bu yana yaşanan en büyük halk ayaklanması olma özelliğini taşıyor. Eylemler şu sıralarda pasif direniş ve sivil itaatsizlik şeklinde devam ediyor. Kadınlar başlarını kapatmadan sokaklarda geziyor, aktivistler hükümetin taleplerini karşılamaması halinde eylemlerin tekrar ateşlenmesine neden olacağını söylüyor.

İran: En az 481 protestocu öldürüldü, 109 kişi idam cezasıyla karşı karşıya
İranlı yönetmen Müjgan İlanlu’ya dokuz yıl hapis ve 74 kırbaç cezası

Güvenlik güçleri ise protestoları şiddet yoluyla bastırmakta ısrarlı. Protestolara katıldıkları gerekçesiyle 12 kişi idam edildi, çok sayıda eylemci hakkında idam cezası verildi. Eylemlerde şu ana dek yüzlerce kişi öldürüldü, binlerce kişi ise gözaltına alındı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.