DünyaKadınManşet

İran’da başörtüsü zorunluluğuna uymayanlar yargılanacak

0

Başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınan Mahsa Jîna Amini‘nin katledilmesinin ardından protestoların başladığı İran’da, başörtüsü zorunluluğuna uymayanların yargılanacağı açıklandı.

Tahran Milletvekili Muhammed İsmail Kevseri, 15 Nisan Cumartesi gününden itibaren başörtüsü kuralını ihlal edenlerin önce uyarılacağını, durumun tekrarlanması durumunda da bu kişilerin yargı önüne çıkarılacağını söyledi. Kevseri, bu uygulamanın ‘tamamen yasal’ olduğunu da ileri sürdü.

Kameralarla takip edilecekler

Açıklama, İran Emniyet Müdürlüğü’nün 8 Nisan’da yaptığı, cadde ve sokaklarda zorunlu başörtüsü ve kıyafet kurallarına uymayan kadınların kimliğini tespit edecek akıllı kamera sisteminin kullanılmaya başlanacağı açıklamasının ardından geldi.

Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan da başörtüsü kuralına riayet etmediği tespit edilen kadınların önce uyarılacağını, uyarıyı dikkate almayıp ‘fiili devam ettirenlerin’ ise yargı önüne çıkarılacağını söylemişti.

Radan, aynı durumun sürücüler için de geçerli olduğunu, uyarıyı dikkate almayıp durumu devam ettirenlerin araçlarına el konulacağını bildirmişti.

Ne olmuştu?

22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin İran’da 13 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına almasının ardından hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde gösteriler başladı.

Amini’nin katledilmesi sonrası başlayan protestolar sırasında 1979’dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi talepleri yeniden gündeme geldi.

Yaklaşık dört ay süren gösteriler sonrasında bazı kentlerde kadınların, zorunlu olan başörtüsü kurallarına riayet etmiyor. Çok sayıda kadın, sosyal medyada sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaştıkları görüntülerini paylaşıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.