Dünyaİnsan HaklarıManşet

İran’da 17 yaşındaki eylemci Sonya Şerifi’ye idam cezası

0

İran’da, Mahsa Amini gösterileri sırasında gözaltına alınan 17 yaşındaki Sonya Şerifi, “muharebe” (Allah’a düşmanlık, Allah ve resuluyle savaşmak) gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Şerifi’ye yöneltilen suçlar ise molotof kokteyli hazırlamak ve duvar yazısı yazmak.

İran Ulusal Direniş Konseyi, (National Council of Resistance of İran) 19 Kasım’da İlam velayetinin Abdanan ilçesinde, büyükannesinin evinde gözaltına alınan Şerifi’nin Ilam’ın Çocuk Gözaltı Merkezi’nde tutulduğunu duyurdu.

İnsan hakları kuruluşları ise genç eylemci tutuklanırken, güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldı. Abdanan ve İlam Cumhuriyet Savcılığı, aileye davanın durumu hakkında bilgi vermedi, Şerifi’ye hukuki danışmanlık verilmesi talebi de reddedildi.

İki idam cezası infaz edildi

Mahsa Amini gösterileriyle ilgili ilk idam kararının infazı 8 Aralık’ta yapılmış; Tahran’daki protestolar sırasında gözaltına alınıp 20 Kasım’da Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari, idam edilmişti.

İran’da ‘Mahsa Amini’ protestocularına ilk idam cezası infaz edildi

Meşhed’de Amini protestoları sırasında iki güvenlik gücünü öldürmekle suçlanan Mecid Rıza Rahnaverd de 12 Aralık’ta, kamusal alanda asılarak öldürüldü.

İran’da Mahsa Amini eylemleriyle ilişkili ikinci idam

Her iki protestocu da ‘Allah’a karşı savaş’la suçlanıyordu. İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

‘İdamları aceleye getiriyorlar’

Ülkede iki ölüm cezasının birkaç gün içinde temyiz süreci tamamlanmadan infaz edilmesi, idam kararlarının uygulanmasında teamüllerin dışında bir acelecilik olduğu tartışmalarına da yol açtı.

Avukat Sina Yusufi, insan hakları örgütlerinin uluslararası düzeyde tepki gösterdiği idamlarda normal prosedürün dışına çıkıldığını söyledi. AA‘ya konuşan Yusufi, İran rejiminin bu uygulamasını, “olayları kontrol altına almak için sistemli ve aceleci ölüm cezası eylemleri” olarak nitelendirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.