Kültür-SanatManşet

Iraklı çocuk, IŞİD’in Nimrud Antik Kenti’nde yok ettiği eserlerin replikasını yapıyor

0

IŞİD’in Musul yakınlarındaki Nimrud Antik Kenti eserlerini yok etmesinin ardından, 17 yaşındaki Nenous Thabit eserlerin replikasını yapmaya başladı.

Erman Ertuğrul’un Arkeofili’de yer alan haberine göre 17 yaşındaki Thabit, 3000 yıllık Asur başkenti Nimrud’u bir gurur kaynağı olarak gördüğünü ve buradaki eserlerin ataları tarafından yapıldığını söylüyor.

Thabit, “Onlar sanat ve kültüre savaş açtılar, ben de onlarla sanat yoluyla savaşmaya karar verdim.”

65

2015 yılında IŞİD,  Musul’u ve çevre köyleri ele geçirdi. Militanlar Nimrud Antik Kenti’nde yer alan eserleri put ilan ederek yok etti. Yıkım görüntülerini ise internette paylaştı. UNESCO bu yapılanları savaş suçu olarak adlandırdı.

Thabit ise Nimrud ve çevresindeki diğer arkeolojik bölgelerdeki eserlerin replikasını yapmaya başladı. Musul’dan kaçarak ailesiyle birlikte Erbil’e yerleşen Thabit, ilk olarak Asur tanrısı Lamassu’nun heykelinin replikasını yaptı.

66

Lamassu’nun favori heykeli olduğunu belirten Thabit, “Asur kültüründeki en güçlü yaratık Lamassu. Kafası bir insan, vücudu aslan, bacakları öküz, kanatları ise bir akbaba olan bu eseri yapmam 15 gün sürdü.”

Geçtiğimiz yıl boyunca, Thabit 18 Assur heykeli ve bir duvar steli yaptı. Thabit’i eğiten babası, 7 yaşına girdiğinden beri Thabit’i atölyesine götürdüğünü ve orada kille oynamasına izin verdiğini söylüyor.

Geçtiğimiz yıldan beri heykel yapmak Thabit için bir hobi haline geldi. Fakat IŞİD kültürel mirasa saldırdığından beri Thabit bu hobiyi ciddiye almaya başladı.

Thabit, “Irak’ta heykeltıraş ya da sanatçı olduğu için IŞİD tarafından öldürülenler var. IŞİD bu kişileri dinden dönmüş olarak görüyor. Dolayısıyla heykel yapmaya devam etmek, o şeytanlar tarafından korkutulmayacağımız anlamına gelen bir mesaj.” diyor.

Thabit gelecek sene Dohuk’ta sanat okuluna katılmayı planlıyor.

“Hayalim, ülkemi gururlandırmak ve dünyaya Irak’taki hayatımızı ve kültürel mirasımızı sevdiğimizi göstermek için tanınmış bir sanatçı olmak.”

 

(Arkeofili)

You may also like

Comments

Comments are closed.