ManşetTürkiye

İstanbul’da katolik kilisesine saldırı: IŞİD üstlendi

0

Sarıyer Büyükdere‘deki Santa Maria Kilisesi‘ndeki pazar ayini sırasında kar maskeli iki kişi tarafından ateş açıldı. Saldırıda Tuncer Cihan adlı kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, iki saldırganın da yakalandığını açıkladı. Yerlikaya: “30 ayrı adreste 47 kişi gözaltına alındı. Saldırganlardan biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı. DAEŞ’li olduklarını değerlendiriyoruz” dedi.

IŞİD’in kontrolündeki Amaj Haber Ajansı ise saldırıyı IŞİD‘in üstlendiğini duyurdu. Ajansa yapılan açıklamada saldırının, “İslam Devleti liderlerinin her yerdeki Yahudi ve Hristiyanları hedef alma çağrısına yanıt olarak” gerçekleştirildiği belirtildi.

Saldırganlar olay yerinde yaşanan panik sırasında kaçarken, hastaneye kaldırılan yaralı burada hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından “Bugün saat 11:40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz,” açıklamasını yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından “Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde yapılan pazar ayinine yönelik silahlı saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybeden C.T’ye Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise  saldırıyı kınadı: “Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir.”

Santa Maria Kilisesi'ne yönelik saldırıyı IŞİD üstlendi | Agos

‘Silah tutukluk yapmış’

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise silahın ikinci kez ateş almasının ardından tutukluk yaptığını söyledi.

Saldırıyla ilgili BirGün gazetesine açıklamalarda bulunan Genç, “Papaz ikinci kez silah patladığında başını kaldırdığını söyledi. İlk silah patladığında zaten herkes kendini yerlere atmış. İkinci patlamadan sonra silah tutukluk yapmış, sonra da kaçmışlar. Devamında ne olacaktı, saldırı sürecek miydi bilinmiyor” dedi. Genç, hayatını kaybeden kişinin kiliseyi sık sık ziyaret eden bir Müslüman olduğunu belirtti.

Siyasetçiler: ‘Sebep nefret söylemi’

DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan da sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla saldırıyı kınadı. Hatimoğulları, “Nefret politikalarının sonucu olan saldırının faillerinin bir an önce yakalanması ve tüm sorumluların açığa çıkartılması sağlanmalıdır” derken “saldırının ayrıştırıcı, ötekileştirici ve nefret söylemlerinin bir sonucu olduğunu” söyleyen Bakırhan, şu çağrıyı yaptı: “Herkesi bu ırkçı saldırıya karşı yan yana olmaya çağırıyor ve sorumluların açığa çıkarılmasını talep ediyoruz.”

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan da “Halklar ve inançlar arasındaki farklılıklara karşı yaşanacak saldırılar, ırkçı ve şoven politikalara karşı gerçek anlamda bir laikliğin tesisi ve barış için bütün demokrasi güçlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

Kilisede silahlı saldırı: Saldırıda DEAŞ bağlantısı

Papa Francesco: Kilise cemaatinin yanındayım

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco‘nun Vatikan’da düzenlenen Pazar duası sonrası bu saldırıya değindiğini bildirdi.

Papa, “Ayin sırasında bir kişinin ölümü ve bazılarının da yaralanmasıyla sonuçlanan bir silahlı saldırıya uğrayan İstanbul’daki Santa Maria Draperis Kilisesi cemaatinin yanındayım” dedi.

Roma Katolik Kilisesi’nin Türkiye’deki en üst düzey temsilcisi olan İstanbul Apostolik Vekili Piskopos Massimiliano Palinuro da, “Tam kutsal ayin sırasında, cemaatimizden bir kişi kutsama sırasında öldürüldü. Şu an henüz nedenini bilmiyoruz. Kilisede, ayin sırasında yaşanan bu trajedinin nedenini anlamak için beklememiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Kilisede ayin sırasında saldırı düzenlenmesi İtalya’da haber bültenleri ve internet sitelerinde flaş haber olarak duyuruldu.

Kilisede silahlı saldırı: Saldırıda DEAŞ bağlantısı - 1

Santa Maria Kilisesi hakkında

Meryem Ana Doğuş Kilisesi veya Santa Maria İtalyan Latin Katolik Kilisesi, İstanbul’un Sarıyer ilçesinin, Büyükdere semtinde bulunuyor. İstanbul Boğazı’nda bulunan tek Latin Katolik Kilisesi’nin inşaatına 1864 yıllarında başlandı ve 1866 yılında ibadete açıldı. Mimar Gaspare Fossati tarafından Neoklasik tarzda, iki katlı ve bazilika planlı bir kilise olarak tasarlandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.