İnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

Irak, gazetecilerin ‘eşcinsellik’ yerine ‘cinsel sapkınlık’ ifadesini kullanmasını istiyor

0
Fotoğraf: Reuters

Irak‘ın resmi medya düzenleyicisi salı günü Arap devletinde faaliyet gösteren tüm medya sektörüne “eşcinsellik” terimini kullanmamaların yönünde talimat verdi. Gazetecilerin “eşcinsellik” yerine “cinsel sapkınlık” ifadesini kullanması istendi.

Irak hükümeti homofobik adımlarıyla ve LGBTİ+’lara yönelik nefretiyle zaten dikkat çekiyor ve eleştiriliyordu.

Irak İletişim ve Medya Komisyonu (CMC) belgesi, “toplumsal cinsiyet (gender)” teriminin kullanımının da yasaklandığını bildirdi.

Kurumun lisans verdiği tüm telefon operatörlerinin ve internet şirketlerinin, söz konusu kelimeleri mobil uygulamalarında kullanmalarını da yasakladı.

Reuters’in aktardığına göre; bir hükümet yetkilisi kararın henüz kesin olarak onaydan geçmediğini bildirdi.

Arapça yapılan açıklamada ise kurumun “medya kuruluşlarını … ‘eşcinsellik’ kelimesini kullanmamaları ve ‘cinsel sapkınlık’ ifadesini kullanmaları için yönlendirdiği” belirtildi.

Bir hükümet sözcüsü ise yasağı ihlal etme cezasının henüz belirlenmediğini, ancak para cezası olarak belirlenebileceğini söyledi.

Irak, eşcinsel seksi açıkça suç saymıyor, ancak ceza kanununda bulunan ve gevşek bir şekilde tanımlanmış ahlaki hükümler, LGBTİ+’ları hedef almak için kullanılıyor.

Son iki ayda Irak’ın önde gelen partileri, İsveç ve Danimarka‘da Kuran yakılan eylemlere karşı Şii Müslüman grupların protestolarında sık sık gökkuşağı bayrakları yakarak, LGBTİ+ haklarına yönelik eleştirilerini artırdı.

Our World in Data‘ya göre 60’tan fazla ülke eşcinsel seksi suç sayarken, eşcinsel cinsel eylemler 130’dan fazla ülkede yasal.

You may also like

Comments

Comments are closed.