DünyaManşet

Irak Anayasa Mahkemesi’nden referandumu askıya alma kararı

0

Irak Anayasa Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde 25 Eylül’de düzenlenecek referandumu askıya alma kararı aldı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, referandumun yapılacağı yanıtını verdi.

Karar gerekçesinde “referandumun anayasaya aykırı” olduğu yönündeki davalar olduğu ve bu davaların sonuçlandırılmasının bekleneceği belirtildi:

Mahkeme Sözcüsü İyas Samuk, karar hakkında yazılı açıklama yaptı:

“Mahkeme, üyelerin katılımıyla toplanarak, Kürdistan bölgesi ve diğer bölgelerde (tartışmalı bölgeler) referandumun durdurulması için gelen talepleri inceledi. Yapılan inceleme sonrası mahkeme, Kürdistan bölgesinde çıkarılan ‘8 Haziran 2017 tarihli ve 106 sayılı Başkanlık emrine göre 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumu’ durdurma kararı aldı”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani

Bu kararın duyurulması üzerine IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ise mahkemenin bu kararına hemen yanıt verdi: “Referandum 25 Eylül’de yapılacak”

“Şimdiye kadar Kürdistan bölgesinde referandumun ertelenmesiyle ilgili alınmış bir karar yok. Sürece yönelik Yüksek Referandum Komitesi kuruldu. Komitenin bu kararı vermesi gerekiyor. Mevcut durumda karar ise 25 Eylül’de referandumun yapılacağıdır”.

 

(Bianet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.