Dünyaİnsan HaklarıManşet

IOM: Sekiz yılda 29 binden fazla göçmen Avrupa yolunda hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Göç Örgütü‘nün (IOM) Kayıp Göçmenler Projesi kapsamında hazırlanan rapora göre; 2021’in başından bu yana Avrupa’ya giden ve Avrupa içindeki göç yollarında en az 5 bin 684 ölüm kaydedildi.

Avrupa’daki Kayıp Göçmenler Projesi verileriyle ilgili ortaya koyulan yeni IOM raporunun yazarı Julia Black, “2014’ten bu yana Avrupa’ya göç yolculukları sırasında 29 binden fazla ölüm kaydettik” dedi. Black, devam eden ölümlerin daha yasal ve güvenli göç yollarına ihtiyaç olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Sarah Mardini ve kız kardeşi 2015’te botla Midilli’ye gidiyor.
Fotoğraf: AFP

24 Ekim itibariyle ortaya konan veriler; 2021’den bu yana Orta Akdeniz rotasında en az 2 bin 836 ölüm ve kayıp belgelendiğini gözler önüne serdi. Rakam, 2019-2020 arasında kaydedilen 2 bin 262 ölüme kıyasla bir artış olduğunu gösteriyor.

İspanya Kanarya Adaları‘na giden Batı Afrika-Atlantik rotasında, raporlama döneminde bin 532 ölüm kayıtlara geçti. Bu, IOM’nin ölümleri belgelemeye başladığı 2014’ten bu yana tüm iki yıllık dönemlerden daha yüksek bir rakam.

Raporda bu uzun, tehlikeli denizaşırı rotaların her ikisinde de, çok sık görülen ‘görünmez gemi enkazları’ göz önüne alındığında mevcut yıla ait verilerin eksik olmasının muhtemel olduğunu belirtiliyor. Söz konusu kazalar için arama kurtarma çalışmaları yapılmazken teknelerin denizde kaybolduğu bildiriliyor.

Lübnan donanmasına ait bir gemi, kuzey Lübnan’daki Trablus kıyıları yakınında, Akdeniz’de bir gecede batan bir göçmen teknesindeki insanları arıyor. Fotoğraf: AP

IOM’un raporuna göre; 2021’den bu yana, Türkiye-Yunanistan kara sınırında 126 ölüm belgelendi. Batı Balkanlar güzergahında 69 kişi ölürken, Manş Tüneli geçişinde 53 kişi hayatını kaybetti.

Birçok Avrupa güzergahında önceki yıllara kıyasla ölüm sayısında artışlar kaydedildi. Belarus Polonya sınırlarında 23 kişi hayatını kaybederken son çatışmalardan kaçan 17 Ukraynalının öldüğü belirtildi.

Kayıp Göçmenler Projesi kayıtları, yeterli güvenli yollar sağlamada yapısal bir başarısızlığı işaret etti.

7 Mart 2022. Polonya. Korczowa, Polonya-Ukrayna sınırı. Ukrayna’daki savaşla ilgili mülteci krizi.
Fotoğraf: Bartosz Siedlik

Rapora göre; Avrupa’daki hedef ülkelere giden göç yollarındaki ölümlerin çoğu, sıkıntı içindeki göçmenlere hızlı ve etkili yardımla önlenebilir.

Öte yandan 2021’den bu yana Avrupalı yetkililer tarafından yapıldığı iddia edilen yasadışı geri itmeler veya zorla sınır dışı etmelerin 252 kişinin hayatına mal olduğu aktarıldı. 

Geri itmeye bağlı ölümlere ilişkin veriler de paylaşıldı. Buna bağlı ölümler Orta Akdeniz’de 97, Doğu Akdeniz‘de 70, Türkiye-Yunanistan kara sınırında 58, Batı Akdeniz’de 23 ve Belarus-Polonya sınırında dört olarak kaydedildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Şeffaflık eksikliği, erişim yetersizliği ve bu tür olayların oldukça politize edilmiş doğası nedeniyle bu tür vakaların tam olarak doğrulanması neredeyse imkansız ve bu nedenle bu rakamlar muhtemelen gerçek ölüm sayısından daha az.”

Kayıp Göçmenler Projesi verileri, Avrupa’ya giden ve Avrupa içindeki göç yollarında ölenlerin tespit oranlarının dünyanın diğer bölgelerine göre daha düşük olduğunu gösterdi.

Ukrayna
Fotoğraf: Reuters

Örneğin, Orta Akdeniz‘de 2021’de Avrupa kıyılarında ölen 59 kişiden sadece dördünün uyruğu belirlendi, kalan 55 kişinin kimlikleri bilinmiyor.

Avrupa’daki yüzde 7’lik bu oran, Kuzey Afrika kıyılarında, yüzde 30’a yükseliyor. Bu da Kuzey Afrika’da ölenlerin kayıtlı olduğu ülkelerin Avrupa’dakinden daha çok bilindiğini ortaya koyuyor.

Toplamda, 2014 ve 2021 yılları arasında Avrupa’ya giden ve Avrupa içindeki rotalarda hayatını kaybeden 17 binden fazla insan, kayıtlı olduğu ülke hakkında herhangi bir bilgi olmadan listelendi. Bu da kayıp akrabalarını arayan sayısız ailenin çözülmeyen sorunlarına ışık tutan önemli bir ayrıntı.

Son olarak Black, “Veri setimizde Avrupa’ya giden ve Avrupa içindeki göç yollarında ölen 52 ülkeden insan var” diyor.

Kaynak: IOM

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.