EnerjiManşet

İnternetin en geniş nükleer karşıtı bilgi kaynağı açıldı: nukleersiz.org

0

Nükleer enerji alanında güvenilir bilgi kaynağı oluşturmak amacıyla kurulan nukleersiz.org web sitesi açıldı. Yeşil Düşünce Derneği’nin Uluslararası Nükleere Savaşa Karşı Hekimler Birliği (IPPNW) Almanya Örgütü ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla gerçekleştirdiği bir proje ile hazırlanan web sitesinin nükleer enerjinin tehlike ve risklerine dikat çekmesi ve bu alandaki bilgi ve belgeleri bir araya getirmesi amaçlanıyor.

Web sitesi amaç ve içeriğini şöyle özetliyor:

“Nükleer enerjinin yarattığı risklere ve diğer sorunlara ilişkin dosya ve raporlar, videolar, hızlı bilgi bölümü, ansiklopedi, nükleer karşıtı hareketin tarihinden sayfalarla oluşturulan arşiv ve uzmanların yazıları sitenin ana bölümlerini oluşturuyor.

Proje ekibinin, bilimsel danışma kurulunun katkılarıyla oluşturduğu içerik, yeni bilgiler ve raporlarla gün geçtikçe geliştiriliyor, haber sayfalarımızda konuyla ilgili güncel haberler veriliyor.”

Proje ekibi nükleer karşıtı camiadan

Proje ekibi: Korol Diker, Dr. Ümit Şahin, Arif Künar ve Dr. Angelika Claussen

Nükleersiz web sitesini hazırlayanlar nükleer karşıtı hareket içinde yakından tanınan isimler. Proje koordinatörlerinden biri olan Yeşil Gazete yazarı Dr. Ümit Şahin, 90’lı yıllardan bu yana nükleer karşıtı hareketin içinde bulunuyor. Daha önce Akkuyu Postası gazetesini de çıkaran Ümit Şahin çevre sağlığı ve iklim değişikliği alanlarında da çalışıyor.

Diğer proje koordinatörü Korol Diker ise 2008 ile 2011 yılları arasında Greenpeace Akdeniz’de enerji kampanyası sorumlusu olarak çalışmış ve nükleer karşıtı eylem ve kampanyalar yürütmüştü. Web sitesinin içeriği büyük ölçüde Diker tarafından hazırlanıyor.

Proje danışmanları ise yüksek elektrik mühendisi Arif Künar ve Dr. Angelika Claussen. Türkiye’de antinükleer hareketi başlatan isimlerden biri olan Arif Künar‘ın nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve çevre konularında yayınlanmış 2 kitabı (Don Kişotlar Akkuyu’yaKarşı ve Neden Nükleer Santrallara Hayır), 8 broşürü, gazete ve dergilerde yayınlanmış 200’den fazla makalesi var.

1997-2011 arasında IPPNW Almanya örgütünün yönetim kurulu üyeliğini ve 8 yıl da başkanlığını yürüten Dr. Angelika Claussen ise radyasyon, uranyum madenciliği ve insan sağlığı konusunda çalışmalar yapan bir hekim. Almanya’da nükleer karşıtı hareketin önde gelen isimlerinden biri olan Claussen, Çernobil felaketinin sağlığa etkilerini inceleyen bir bilimsel yayının yazarlarından biri.

Bilimsel Danışma Kurulu

Bilimsel Danışma Kurulu: Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Prof. Dr. İnci Gökmen ve Dr. Umur Gürsoy

Nükleersiz web sitesinin bilimsel danışma kurulu da alanın önde gelen uzaman ve akademisyenlerinden oluşuyor.

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü’nde yapmış bir elektrik-elektronik mühendisi. Halen Marmara Üniversitesi’nde yenilenebilir enerji profesörü olarak Enerji Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekte olan Uyar, Eurosolar (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği) Mütevelli Heyeti üyesi ve Türkiye Bölümü Başkanlığı ile WWEA (Dünya Rüzgar Enerji Birliği) Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütüyor.

Halen ABD’de yaşayan Prof. Dr. Hayrettin Kılıç ise nükleer enerji alanında çalışan bir fizikçi. Uzun yıllar fisyon –füzyon hibrit reaktörlerinin fizibilite ve füzyon reaktörlerinin güvenlik projelerinde çalışan Prof. Kılıç, ABD’deki nükleer santralların güvenliği konusunu yakında izliyor ve Akkuyu nükleer santralinin yarattığı sakıncalar üzerinde çok sayıda yayını buluyor.

Bilimsel Danışma Kurulu üyelerinden biri olan Prof. Dr. İnci Gökmen ODTÜ Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. 1986’da yaşanan Çernobil kazasının ardından Karadeniz bölgesinde üretilen çayda yüksek miktarda radyasyon bulunduğunu ortaya çıkaran bilimsel araştırmalar yapan Prof. Gökmen nükleer karşıtı hareket içinde aktif olarak bulunuyor.

Kendisini çevre koruma eylemcisi ve yazarı olarak niteleyen Dr. Umur Gürsoy ise halk sağlığı uzmanı. 1999-2005 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olan Dr. Gürsoy, halen Osmaniye’de yaşıyor. Umur Gürsoy’un “Dikensiz Gül Temiz Enerji” ve “Enerji’de Toplumsal Maliyet ve Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları” isimli iki telif ve “Çernobil Kazasının Sağlık Sonuçları” ve “Çernobil Halk Mahkemesi” isimli iki çeviri kitabı var. Dr. Gürsoy ayrıca Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Hekimler Derneği’nin (NÜSED-IPPNW Türkiye) kurucu üyesi.

Açılış paneli

Nükleersiz web sitesinin açılması ve tanıtımı için yarın İstanbul’da bir panel düzenlenecek. Beyoğlu Yeşil Ev’de düzenlenecek panelde proje ekibinden Dr. Angelika Claussen ve Dr. Umur Gürsoy konuşmacı olacak. Etkinlikle ilgili ayrıntılar için konuyla ilgili haberimize bakabilirsiniz.

Nükleersiz web sitesi www.nukleersiz.org adresinde yayında. Web sitesinin facebook ve twitter hesaplarına da bu bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.