Doğa

İnternet üzerinden orman nöbeti

0

Maryland Üniversitesi ve Google işbirliğiyle gerçekleştirilen bir veritabanıyla, dünyada yok olan ormanların takibini yapmak mümkün olacak. Neredeyse gerçek zamanlı görsel harita sunan projenin amacı, iş işten geçmeden önce önlem almak.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (World Resources Institute), Maryland Üniversitesi ve Google’la ortaklaşa hazırladığı veritabanı Küresel Orman Nöbeti (GFW) ismini taşıyor. 700 bin uydu görüntüsünden oluşturulan dünya haritası üzerinde, özel olarak hazırlanmış bir algoritmayla hangi bölgede orman kaybının olduğu güncel olarak görülebilecek.

Ekran Resmi 2014-02-21 15.48.25.png

12 yılda 2.3 milyon km2 yok oldu 

2000 yılından itibaren toplanmaya başlanan uydu görüntülerinden oluşan sistem,dünyadaki ormanların nasıl bir tehlike altında olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor. Haritaya göre, 2000-2012 yılları arasında 2,3 milyon kilometre kare orman yok oldu.

Nerede, ne kaynaklı tahribat var öğrenilebilecek 

Projenin amacı araştırma kurumları, hükümetler ve bireylere orman tahribatı hakkında güncel bilgiler verebilmek. En çok hangi endüstrilerin orman dokusuna zarar verdiğini ya da belirli yıllar arasındaki artış ve tahribat bilgilerini içeren site şu anda beta aşamasında; yakında orman tahribatı başladığı an kullanıcıya alarm şeklinde haber vermek gibi özellikler de kazanacak.

Türkiye ‘de net orman kaybının 164 bin 222 hektar 
Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi verilerine göre Türkiye, son 12 yılda 164 bin 222 hektar ormanını kaybetti. Bu alan Kilis büyüklüğünde bir alan. En çok orman kaybının olduğu iller Antalya ve İstanbul oldu.

Ekran Resmi 2014-02-26 12.53.41.png

Veri tabanı, ormanlaştırma verilerini de sunuyor. Buna göre yine son 12 yılda Türkiye’de 178 bin 349 alan ormanlaştırılmış. 342 bin 571 hektarlık orman alanında bu sayıyı çıkarınca net orman kaybı 164 bin 222 hektar olarak gözüküyor.

Haritada, ormanların dünya çapında, özellikle yüksek tür çeşitliliğine sahip Brezilya, Güneydoğu Asya ve Orta Afrika’daki ormanların zaman içindeki  kaybı da görülüyor.

Siteye şuradan ulaşabilirsiniz.

Projenin tanıtım videosu:

(Yeşil Gazete) 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.