DünyaManşetMedya-İnternet

Instagram’ın gençlerin psikolojisini etkilediğini gösteren araştırmayı gizlediği iddia edildi

0

Facebook‘un sahip olduğu Instagram‘ın, şirket içinde yaptırdığı ve sosyal medyanın genç insanların psikolojisini ve beden algısını olumsuz etkilediğini gösteren araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmadığı ileri sürüldü.

İddialara göre, gizli tutulan araştırma sonuçları Instagram’ın gençlerde anksiyete ve depresyon düzeyini artırdığını ortaya koyuyor.

Instagram’a yönelik iddialar

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Instagram 2019’da yapılan bir araştırmanın raporuna ait slaytta “Üç genç kızdan birinin olumsuz beden algısını daha da kötüleştiriyoruz” denildi. Bir başka slaytta gençler, yaşadığı anksiyete ve depresyonun şiddetlenmesinden Instagram’ı sorumlu tuttu.

2020’de yapılan araştırmaya katılan genç kızların yüzde 32’si bedenleriyle ilgili olumsuz duygular içinde olduklarını ve Instagram’ın daha kötü hissetmelerine neden olduğunu söyledi. Birleşik Krallık’ta gençlerin yüzde 13’ü, ABD’de yüzde 6’sı Instagram yüzünden kendilerini öldürme isteği duyduklarını belirtti.

Instagram geçtiğimiz yıllarda bu konuda birçok internet anketi, odak grubu araştırması ve günce çalışması yaptırdı.

Instagram, iddialara yanıt verdi

Instagram ise bu iddialara verdiği yanıtta, “Zorbalık, intihar, kendine zarar verme ve yeme bozuklukları gibi konularda Instagram’ı herkes için daha güvenli bir yer haline getirmek amacıyla kapsamlı çalışmalar yaptık” ifadelerini kullandı.

Araştırmalarıyla ilgili gelecekte daha şeffaf olacaklarını kaydeden şirket, “Yaptığımız araştırmalar ve uzmanlardan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda insanların kendilerini zorbalıktan koruyabilecekleri özellikler geliştirdik. Herkese ‘beğeni’ sayılarını gizleme seçeneği sunduk ve yerel destek kuruluşları üzerinden insanlarla iletişimde olmayı sürdürdük” dedi.

‘Instagram Youth’un kurulmasına engel olunmalı’

Birleşik Krallık‘ta çocukların zorbalıktan korunması için çalışan NSPCC isimli kuruluştan Andy Burrows, Instagram’ı “var olan kanıtlara kayıtsız kalmakla” itham etti.

ABD’de çocukların pazarlama içerikleri ve reklamlardan korunması için çalışan Fairplay isimli kuruluş ise, bu haberin Facebook’un çocuklara göre bir yer olmadığını ispat ettiğini ve Facebook’un söz konusu bulguları “önemsizmiş gibi göstermeye çalıştığı” ve sadece halktan değil, özel olarak talep etmiş olmalarına rağmen ABD Kongresi üyelerinden de gizlediğini kaydetti.

Fairplay, şirketin gençler için Instagram Youth platformunu kurma planlarına engel olunması gerektiğine de dikkat çekti.

Facebook, geçtiğimiz aylarda reklamsız ve tamamen 13 yaş altı kullanıcıların güvenliğini sağlama amacıyla Instagram platformu kurmayı planladıklarını açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.